Stressi pois tärisemällä

Kävin pari viikkoa sitten puolen päivän TRE-kurssin Turun kesäyliopistossa. Olin kuullut kurssista hyvältä ystävältäni, jonka näkemyksiin hyvinvointiasioissa luotan. Ystäväni kuvaili kurssia uskomattomaksi. Hänen sanomansa oli:

”Jalat alkoivat vatkaamaan ja koko keho tärisi. Myös pää veivasi edestakaisin. Hyvältä tuntui.”

En ihan ymmärtänyt mistä on kyse, joten päätin, että sopivan tilaisuuden tullen tämä pitää itse kokea. Se kannatti. Kurssin opettajana toimi Satu Pusa, joka on käyttänyt menetelmää kymmenisen vuotta ja opettanut pitkään. Satu osasi selkeästi ja hyvin viisain sanoin johdattaa meidät kurssilaiset TRE:n saloihin.

Kyseessä on Trauma Releasing Exercises, jonka kaunis oma suomennokseni on ”traumasta luopumisharjoitukset”. TRE-ihmiset puhuvat myös Tension & Stress Releasing Exercises eli stressinpurkuliikkeistä, ja siitähän onkin kyse.

TRE poistaa pitkäaikaisen stressin tuomaa jännitystä kehosta. Se on toiminnallinen rentoutumiskeino, jota harjoitetaan fyysisten liikkeiden avulla. Rentouden sijaan TRE saattaa myös tuoda käsittelemättömiä traumoja pintaan, joten se on itse keskeytettävissä koska tahansa.

TRE-menetelmän taustalta löytyy jonkin verran tutkimusta. Menetelmän teoreettinen tausta perustuu autonomisen eli ei-tahdonalaisen hermoston ja aivojen toiminnalle. TRE Finland on koonnut aiheesta julkaistuja lähteitä sivuilleen. Myös Satu Pusa kävi kurssin aikana selkeäsanaisesti läpi TRE:n taustalta löytyvää teoriaa ja menetelmän aiheuttamia kehon toimintoja.

Vapina on kehon tapa hoitaa itseään

Taustalla on ajatus, että kehon tärinä ja vapina on luonnollista ja keho tarvitsee tätä vapinaa huoltaakseen itseään. Eläimet osaavat poistaa stressiä luonnollisesti. Ne ravisuttelevat itseään ihan pokkana missä vain eikä kukaan paheksu. Meidän koira tärisee pienimmästäkin epämääräisestä ulkoa kuuluvasta äänestä. Eli se poistaa kehosta pelon aiheuttamaa stressiä. Meiltä ihmisiltä moinen käytös on kielletty. Keho haluaa luonnostaan hyöriä, pyöriä, kiemurrella, vetelehtiä, liikuskella, ravistella, vapista, huokailla ja puhista. Usein tällainen käytös tuomitaan lapsesta lähtien sopimattomana. Pusa on kirjoittanut aiheesta kirjankin Vahvat ne vapisee eikä heikot.

Itse liikkeisiin kuuluu melko kevyet ja helpot lämmittelyt, pari venyttelyliikettä ja sen jälkeen päästään itse asiaan eli tärisyttelemään. Tärinä on helppo saada liikkeelle. Koko homma alkuliikkeineen on tarvittaessa ohi kymmenessä minuutissa, mutta sitä voi  jatkaa pidempäänkin. Välillä tärinä laantuu ja sitten pääsee taas vauhtiin, ehkä siirtyy kehon toisiin osiin. Ekalla kerralla itselleni nousi pintaan myös hervoton naurunremakka. Satun mukaan kyse saattoi olla jännityksen purkautumisesta taikka siitä, että yritin pidätellä kehoa. Hämmentävää ja mukavaa se oli joka tapauksessa.

Parasta TRE:ssä (toki stressin vähenemisen lisäksi) on superhelppo tekniikka. Jopa minun on mahdollista muistaa se ilman muistiinpanoja. Toiseksi parasta TRE:ssä on se, ettei tarvitse olla kovin keskittynyt vaan sen voi tehdä melko löysin rantein. Pääkoppaa ei tarvitse yrittää tyhjentää.

Stressihän on hyvin vaarallista. Se altistaa monille sairauksille. Silti meillä on pitkäkestoista stressiä. Stressin, paineen ja kiireen on jotenkin hyväksytty kuuluvan elämään. Toki on hyvääkin stressiä, mutta senkin tulee loppua ajallaan. Ehkä teen stressistä oman päivityksen jossain vaiheessa.

TRE on auttanut minua parissa hyvin stressaavassa ja jännittävässä arjen tilanteessa. Olen kova jännittämään esimerkiksi esiintymisiä, joten uskon että tämä on oiva helpotus myös siihen. Parhaimmillaan olen itse päässyt koko kehon tärinään. Itselläni ei ole noussut pintaan mitään kovin kummallista, vaikka herkkänä ihmisenä otaksun, että niinkin voisi käydä. Olen kokenut TRE:n käytön pelkästään rentouttavaksi.

Suosittelen tutustumaan TRE-stressinpurkuliikkeisiin tarkemmin. Ja menemään kurssille. Keho on niin arvokas ja tärkeä, ettei se ansaitse moista pitkäkestoista kuormitusta. Myös teoria sen taustalla on mielenkiintoinen. David Bercell on menetelmän kehittäjä, traumaprevetion.com. Myös TRE Finlandin sivuilla voit tutustua aiheeseen tarkemmin. Satu Pusan löytää Facebookista www.facebook.com/Voimapaikka/.

Kohti rennompaa meininkiä, kiitos!

Yksi kommentti artikkeliin ”Stressi pois tärisemällä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s