Muisti, älä mene

Muistiton vanhuus, se pelottaa ainakin minua. Keski-ikäisen pitäisi toimia nyt, jos haluaa ehkäistä dementiaa.

Olen viime päivinä lukenut todella mielenkiintoisesta aiheesta: muistisairauksien eli ts. dementian hoidosta ja ehkäisystä ruuan avulla. Kuuntelin juuri Gery:n ravitsemustietelijä Satu Jyväkorven luennot aiheesta. Tästä aiheesta on muutenkin kirjoiteltu viime aikoina. Hyvä että aihe on tapetilla.

Kuten muitakin kehomme osia, myös aivoja voi hoitaa ruualla. Satu kertoi, että ruuan laadulla on tärkeä tehtävä aivojen toiminnan säilymisessä. Huonolaatuinen ruoka taas voi nopeuttaa dementiaa. Samalla hän mainitsi tutkimuksista, joissa on osoitettu, että runsas tyydyttyneen rasvan saanti huonontaa aivojen toimintaa niin nuorilla aikuisilla, keski-ikäisillä kuin ikääntyneilläkin. Siis apua!

Viimeistään keski-iässä pitäisi aloittaa nämä elintavat, joten ainakin itselläni se hetki on NYT.

Dementialta suojaavat elintavat

Dementian riskiä lisäävät elintavat

 • Korkea verenpaine
 • Korkea kolesteroli
 • Ylipaino, vyötärölihavuus keski-iässä
 • Aikuistyypin diabetes
 • Tyydyttyneet, eläinperäiset rasvat
 • Länsimainen, epäterveellinen ruokavalio kuten höttöhiilarit, pikaruoka ja sokeri
 • Liiallinen alkoholin käyttö
 • Perimä ApoE4- alleeli, muut riskigeenit
 • Korkea ikä
 • Tupakointi
 • B-vitamiinien puute

Olen siis toki tiennyt, että iso osa näistä huonoista elintavoista altistaa esim. sydän- ja verisuonisairauksille sekä joillekin syöville. Mutta että dementialle?

Olen varmaan kasvanut pullossa, mutta en todellakaan tiennyt. Rehellisesti luulin, että dementia nyt vaan tulee jollekin ja se kuuluu vanhuuteen. Iskee, jos iskee. Mutta ehkä sen ei sen tarvitsisi olla niin.

Dementia on myös osittain perinnöllistä. On löydetty dementiageenejä, jotka osalla meistä suomalaisistakin on. Suotuisa ruokavalio voi kuitenkin hillitä geenin toimintaa. Omasta suvustani tällainen perimä varmaankin löytyy, koska jo edesmenneellä, yksin asuvalla Mammallani oli reippaasti alle 80-vuotiaana puhjennut muistisairaus. Oli hämmentävää ja pelottavaa seurata hänen haparoivaa elämäänsä. Olin siihen aikaan melko nuori, joten vasta jälkikäteen olen tajunnut, että hänellä oli varmasti kamala ja turvaton olo.

Satu Jyväkorpi on kirjoittanut ravinnosta ja aivoterveydestä myös kirjan Hyvää aivoille (2017). En ole vielä itse lukenut, mutta Adlibsiksestä ja varmasti myös kirjastoista löytyy.

LÄHDE Jyväkorpi Satu, 2019. TGEP150 Vanheneminen ja ravitsemus. Luentosarja, 9.2.3019. Jyväskylän avoin yliopisto. Suosittelen tätä avoimen yliopiston kurssia ja luentosarjaa ihan kaikille, on huippu.

LUE LISÄÄ www.gery.fi

PS Eipäs unohdeta lähes kaiken vaivan superlääkettä eli liikuntaa. Se toimii myös aivoterveyden buusterina 😊 Suomalaisessa CAIDE- tutkimuksessa reipas liikunta kaksi kertaa viikossa puoli tuntia kerrallaan vähensi muistisairauden riskiä 50 %, siis VAU! (tämänkin tiedon kuulin Satun luennolla)

3 kommenttia artikkeliin ”Muisti, älä mene

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s