Vaihdevuodet, lihakset ja liikunta

Naisten kehossa tapahtuu merkittäviä hormonaalisia muutoksia keski-iässä. Muutokset johtuvat munasarjojen ikääntymisestä ja kehon siirtymisestä vaihdevuosiin eli menopaussiin. Menopaussi vähentää naisten lihasmassaa, joka voi johtaa moniin ongelmiin ja sairauksiin. Kirjoitin jo pari vuotta sitten lihasmassan vähenemisestä vaihdevuosi-iässä. Olen nyt palannut aihepiiriin terveystieteiden opintojen myötä. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelen kolmen tuoreen tieteellisen artikkelin avulla menopaussin vaikutusta keski-ikäisten naisten lihasmassaan sekä liikunnan ja hormonikorvaushoidon vaikutusta menopaussin aikaiseen lihasmassan vähenemiseen.

Kirjoitus liittyy geenitutkimuksen kurssilla tekemääni oppimistehtävään. Tutkimusartikkelit ovat osa Gerontologisessa tutkimuskeskuksessa (GEREC) käynnissä olevaa ERMA, Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky -vaihdevuositutkimusta. GEREC on Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen yhteistutkimuslaitos, jossa tehdään gerontologista huippututkimusta.

Hormonimuutokset vaihdevuosissa

Vaihdevuosien, jotka alkavat naisilla hieman alle tai yli 50-vuotiaana, myötä kuukautiset loppuvat. Vaihdevuosien aikana naisten hormonituotanto merkittävästi muuttuu ja naissukupuolihormonien eli estrogeenien määrä kehossa vähenee. Hormonimuutokset alkavat yleensä noin viisi vuotta ennen vaihdevuosia ja jatkuvat vielä vuosia viimeisten kuukautisten jälkeen.

Tutkimusten mukaan naisten lihasmassa vähenee vaihdevuosien myötä niin että se lihasmassa vähenee kaikissa menopaussin vaiheissa: ennen varsinaisten oireiden alkamista, itse vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen. Menopaussin loppuvaiheessa olevien naisten lihasmassa vähenee enemmän kuin menopaussin alussa olevien eli lihaskato kiihtyy menopaussin loppuvaiheessa.

Liikunnan vaikutus vaihdevuosissa

Lihasten vaihdevuosien aikaiseen vähenemiseen voi jossain määrin vaikuttaa liikuntaharjoittelulla, ja liikunta auttaa ylläpitämään lihasmassaa kaikissa menopaussin vaiheissa. Varsinkin kohtalaisesti tai paljon liikuntaa harrastavilla naisilla lihasmassa säilyy muita paremmin. Erityisesti vaihdevuosien alkuvaiheessa liikunta on yhteydessä isompaan lihasmassan määrään.

Lihasmassan menetyksen myötä myös voimat heikkenevät vaihdevuosissa. Vaihdevuosien edetessä käden puristusvoima (joka on tärkeä toimintakykymittari) ja hyppykorkeus heikkee. Naisten fyysinen suorituskyky heikkenee entisestään, kun he siirtyivät varhaisista vaihdevuosista vaihdevuosien loppuvaiheeseen.

Toisaalta tutkimustuloksissa on ollut ristiriitaisuutta ja tutkijat toteavatkin, että monia menopaussin tuomia hormonaalisia muutoksia ei vielä tunneta. Tulisikin selvittää, vaikuttaako vaihdevuosien muutokset voimakkaammin fyysisesti hyväkuntoisiin kuin heikkokuntoisiin naisiin.

Tutkijat totesivat, että estrogeenin ja liikuntaharjoittelun välillä saattaa olla U-mallinen käyrä, koska kohtalaisesti harjoittelevalla vaihdevuosi-iässä olevalla naisella estrogeenitaso saattaa olla korkeammalla kuin vain vähän tai hyvin aktiivisesti liikuntaa harjoittavalla. Eli jonkun verran liikkuvalla lihasmassa saattaa vaihdevuosissa vähentyä maltillisemmin kuin paljon treenaavalla. Hyvin aktiivinen liikuntaharjoittelu saattaa esimerkiksi häiritä vaihdevuosi-iässä olevan hormonaalista toimintaa, joka vaikuttaa myös estreogeeneihin. Toivottavasti pian saadaan lisätietoa liikunnan sopivasta määrästä vaihdevuosi-ikässä ja samalla olisi tutkia oikeanlaisen ravitsemuksen merkitystä.

Hormonilääkityksen vaikutus lihaksiin

Hormonaalinen muutos vähentää lihasmassaa vaihdevuosien aikana, johon voi liikunnalla vaikuttaa vain tiettyyn pisteeseen asti. Keskeistä on siis selvittää, miten mahdollinen korvaava hormoni vaikuttaa lihasmassaan.

Hormonikorvaushoitoon on laitettu toivoa. Tutkimuksen mukaan hormonikorvaushoitoa saaneiden naisten lihaksissa tapahtui vähemmän muutoksia kuin ei-hormonihoitoa saaneiden: lihasmassa säilyi jossain määrin paremmin. Tämän saattaa tarkoittaa sitä, että menopaussiin liittyvässä hormonikorvaushoidossa lihasmassa säilyy todennäköisesti paremmin kuin ilman hormonikorvaushoitoa.

Pohdinta ja yhteenveto

Vaihdevuodet tuovat naisen elämään monenlaisia fyysisiä muutoksia, joiden taustalla on hormonit. Yksi keskeinen fyysinen muutos on lihasmassan väheneminen, jolla on monenlaisia pitkäaikaisia vaikutuksia kehoon, ja joka voi osaltaan johtaa moniin kroonisiin sairauksiin. Muun muassa liikuntaharjoittelun ja hormonikorvaushoidon vaikutuksia on tutkittu menopaussin aikaiseen lihasmassan vähenemiseen. Sekä lihaskuntoharjoittelulla että hormonihoidolla voi olla myönteisiä vaikutuksia. Menopaussin vaiheella on kuitenkin merkitystä eikä liikunnan tuoma lihasmassa välttämättä riitä korvaamaan menopaussin tuomaa lihasmassan vähentymistä.

Menopaussi ei välttämättä vaikuta kestävyyskuntoon samalla lailla kuin lihasvoimaan, koska menopaussin aikana kestävyyskunto ei välttämättä heikkene toisin kuin lihaskunto. Kaikille keski-ikää ja menopaussia lähestyville naisille tulisikin suositella lihaskuntoharjoittelua (kestävyysharjoittelun lisäksi). Lääkäreistä lähtien naisia tulisi aktiivisesti tiedottaa menopaussin vaikutuksista lihasten vähenemiseen ja erilaisia motivaattoreita ja tiedotuskampanjoita lihaskuntoharjoittelun merkityksestä tulisi lisätä. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta. Lisäksi tulisi selvittää liikunnan sopivaa annostelua eri menopaussin vaiheissa.

Toinen tärkeä tutkimuksen kohde tulee olla hormonihoito. Lihasmassa voi säilyä tai jopa kasvaa hormonikorvaushoidon aikana, jos se aloitetaan vaihdevuosien alussa. Naisten tulisi liikunnan merkityksen lisäksi tietää myös hormonikorvaushoidoista. Naisille tulisi ajoissa ennen menopaussin alkua tarjota ajantasaista tietoa hoidon vaikutuksista. Yhdistettynä liikuntaharjoittelu ja hormonikorvaushoito voivat olla paras yhdistelmä ylläpitää lihasmassa myös menopaussin myötä.

Kirjoituksen lähteinä käytetyt tutkimusartikkelit, lue lisää GERECin sivuilta:

www.gerec.fi

Bondarev, D., Finni, T., Kokko, K., Kujala, U. M., Aukee, P., Kovanen, V., Laakkonen, E. K. & Sipilä, S. 2021. Physical performance during the menopausal transition and the role of physical activity. Journals of Gerontology: Medical Sciences (76) 9, 1591–1599.

Juppi, H.-K., Sipilä, S., Cronin, N., Karvinen, S., Karppinen, J. E., Tammelin, T., Aukee, P., Kovanen, V., Kujala, U. M. & Laakkonen, E K. 2020. Role of menopausal transition and physical activity in loss of lean mass: a follow-up study in middle-aged Finnish women. Journal of Clinical Medicine 9 (5), 1588.

Sipilä, S., Törmäkangas, T., Sillanpää, E., Aukee, P., Kujala, U. M., Kovanen, V. & Laakkonen, E. K. 2020. Muscle and bone mass in middle‐aged women: role of menopausal status and physical activity. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle 11 (3), 698–709.

Artikkelin kuva: Anna Tarazevich, Pexels

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s