Hurrikaanit ovat uhanneet Yhdysvaltoja niin kauan kuin kukaan muistaa, mutta myrskyjen aiheuttamat taloudelliset vahingot ovat kuitenkin kasvaneet viime vuosina. Harvey-hurrikaanin (2017) ja Katrinan (2005) aiheuttamat tuhot ovat olleet 250 miljardia dollaria, ja niistä on kuollut 2000 ihmistä ja miljoonia kodittomia.

Alla on luettelo Yhdysvaltain historian kymmenestä tuhoisimmasta hurrikaanista. Luettelossa olevat hurrikaanit kuvaavat järjestelmän aiheuttamien vahinkojen vakavuutta.

  Kalifornian hurrikaani (Hurrikaani Hilary) 2023

  Suuri myrsky nimeltä hurrikaani Hilary on tulossa kohti Yhdysvaltojen lounaisosia. Tämä myrsky on hyvin voimakas ja voi aiheuttaa harvinaisia ja vaarallisia tulvia. Kansallisen hurrikaanikeskuksen asiantuntijat ovat antaneet varoituksen tästä myrskystä, mitä he eivät ole koskaan aiemmin tehneet Etelä-Kalifornian osalta.

  Tällä hetkellä hurrikaani Hilary on kategorian 4 hurrikaani, joka on todella voimakas. Se saattaa hieman heikentyä, mutta se tuo edelleen paljon sadetta Kalifornian osiin sen jälkeen, kun se on iskeytynyt Meksikoon. Vaikka myrsky heikkenee, sen jäljelle jäävät osat voivat tuoda voimakkaita tuulia joillekin alueille Kaliforniassa, kuten Los Angelesin altaaseen. Nämä tiedot ovat peräisin Weather Channelilta.

  10 tuhoisinta hurrikaania Yhdysvaltain historiassa

  10. Rita-hurrikaani

  Vahingot: 18,5 miljardia dollaria

  Kausi: 2005,

  Luokan 5 hurrikaani,

  Vaikutusalueet: Kuuba, Texas, Louisiana.

  Voimakkain koskaan mitattu Atlantin hurrikaani ja voimakkain Meksikonlahdella koskaan havaittu trooppinen pyörremyrsky. 20. syyskuuta Rita-hurrikaani saavutti suurimmillaan tuulet, joiden nopeus oli 180 mailia tunnissa (285 km/h). Rita-hurrikaani Rita unohdetaan usein, koska se saapui niin pian Katrina-hurrikaanin jälkeen, mutta se aiheutti 11,8 miljardin Yhdysvaltain dollarin vahingot ja 120 kuolonuhria neljässä Yhdysvaltain osavaltiossa.

  9. Hurrikaani Charley

  Vahingot: 16,9 miljardia dollaria

  Kausi: 2004,

  Luokan 4 hurrikaani,

  Vaikutusalueet: Jamaika, Caymansaaret, Kuuba, Florida, Carolinas.

  Se oli Atlantin hurrikaanikauden 2004 toinen suuri hurrikaani. Charley kesti 9.8.-15.8. Charley saavutti suurimmillaan 240 km/h (150 mph) tuulet, mikä teki siitä Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikolla kategorian 4 hurrikaanin. Myrsky laskeutui suurimmalla voimakkuudellaan Lounais-Floridaan, mikä teki siitä voimakkaimman Yhdysvaltoihin osuneen hurrikaanin sitten vuoden 2004.Hurrikaani Andrew iski Floridaan kaksitoista vuotta aiemmin, vuonna 1992. Se aiheutti lähes 16 miljardin dollarin vahingot ja tappoi suoraan 15 ihmistä.

  8. Irene-hurrikaani

  Vahingot: 16 miljardia dollaria

  Kausi: 2011,

  Luokan 3 hurrikaani,

  Vaikutusalueet: Karibia, Yhdysvaltojen itärannikko, Itä-Kanada.

  Atlantin hurrikaanikauden 2011 ensimmäinen suuri hurrikaani, joka oli Yhdysvaltain historian kahdeksanneksi tuhoisin hurrikaani. Irene-hurrikaani oli suuri ja tuhoisa trooppinen sykloni, joka vaikutti suuressa osassa Karibiaa ja Yhdysvaltain itärannikkoa elokuun 2011 lopulla. Se aiheutti laajaa tuhoa ja ainakin 56 kuolonuhria ja 16,6 miljardin dollarin vahingot.

  7. Hurrikaani Ivan

  Vahingot: 26,1 miljardia dollaria

  Kausi: 2004,

  Luokan 5 hurrikaani,

  Vaikutusalueet: Karibia, Venezuela, Yhdysvaltojen Persianlahden rannikko.

  Se oli suuri, pitkäikäinen, Kap Verden tyyppinen hurrikaani, joka aiheutti laajoja tuhoja Karibialla ja Yhdysvalloissa. Suuren hurrikaanivuoden 2004 voimakkain myrsky. Ivan tappoi yli 100 ihmistä ja aiheutti Yhdysvalloissa arviolta 18 miljardin dollarin vahingot. Se oli viidenneksi kallein hurrikaani, joka on koskaan iskenyt maahan.

  6. Hurrikaani Wilma

  Vahingot: 29 miljardia dollaria

  Kausi: 2005,

  Luokan 5 hurrikaani,

  Vaikutusalueet: Suuret Antillit, Keski-Amerikka, Florida.

  Se oli voimakkain trooppinen sykloni, joka on koskaan mitattu Atlantin altaassa, ja toiseksi tuhoisin hurrikaani ennätyksellisen kauden 2005 aikana. Wilma oli poikkeuksellisen myöhäinen myrsky, joka saapui hurrikaani Katrinan jälkeen, ja se saavutti useita maahansyöksyjä, joiden tuhoisimmat vaikutukset tuntuivat Meksikon Jukatanin niemimaalla, Kuubassa ja Yhdysvaltain Floridan osavaltiossa. Ilmoituksia tuli ainakin 62 kuolemantapauksesta, ja tuhoja onarviolta 29,1 miljardia dollaria, josta 20,6 miljardia dollaria pelkästään Yhdysvalloissa. Se oli voimakkain myrsky, joka on koskaan ollut Atlantilla.

  5. Hurrikaani Andrew

  Vahingot: 45 miljardia dollaria

  Kausi: 1992,

  Luokan 5 hurrikaani,

  Vaikutusalueet: Bahama, Florida, Louisiana.

  Andrew-hurrikaani oli elokuussa 1992 tapahtumahetkellä Yhdysvaltojen historian kallein hurrikaani. Andrew riehui Floridassa, aiheutti 45 miljardin dollarin vahingot ja tappoi yli 65 ihmistä.

  4. Hurrikaani Ike

  Vahingot: 38 miljardia dollaria

  Kausi: 2008,

  Luokan 4 hurrikaani,

  Vaikutusalueet: Suur-Antillit, Texas, Louisiana, Yhdysvaltojen keskilänsiosat, Itä-Kanada, Islanti.

  tuhoisimmat hurrikaanit Yhdysvaltain historiassa

  Kolmanneksi kallein hurrikaani, joka on koskaan saapunut maihin Yhdysvalloissa, hurrikaani Ike oli Atlantin hurrikaanikauden 2008 yhdeksäs nimetty myrsky, viides hurrikaani ja kolmas suuri hurrikaani. Ike aiheutti ainakin 195 kuolemantapausta. Ike aiheutti valtavan kokonsa vuoksi tuhoa Louisianan rannikolta aina Kenedyn piirikunnan alueelle Corpus Christin lähellä Teksasissa sijaitsevaan Corpus Christiin asti. Ike aiheutti seuraavia tuhojaIke aiheutti tulvia ja merkittäviä vahinkoja Mississippin rannikolla ja Florida Panhandle -alueella. Iken aiheuttamat vahingot Yhdysvaltain rannikko- ja sisämaassa ovat arviolta 29,5 miljardia dollaria, minkä lisäksi Kuubassa aiheutui 7,3 miljardin dollarin, Bahamalla 200 miljoonan dollarin ja Turks- ja Caicos-saarilla 500 miljoonan dollarin lisävahingot, eli vahingot ovat yhteensä vähintään 37,5 miljardia dollaria.

  3. Hurrikaani Sandy

  Vahingot: 68,7 miljardia dollaria.

  Kausi: 2012.

  Luokan 3 hurrikaani.

  Vaikutusalueet: Karibia, Yhdysvaltojen itärannikko, Itä-Kanada.

  Superstormi Sandy on Yhdysvaltojen historian toiseksi tuhoisin hurrikaani. Se on luokiteltu vuoden 2012 kahdeksanneksitoista nimetyksi myrskyksi, kymmenenneksi hurrikaaniksi ja toiseksi suurimmaksi hurrikaaniksi. Sandy oli suurimmillaan kategorian 3 myrsky, kun se laskeutui Kuubaan. Vaikka se oli kategorian 2 myrsky Koillis-Yhdysvaltojen rannikolla, myrskystä tuli suurin Atlantin hurrikaani vuonna 2012.(halkaisijan mukaan mitattuna, tuulet ulottuivat 1 100 mailin (1 800 km) päähän). Superstormi Sandy aiheutti yli 68,7 miljardin dollarin vahingot, jotka vain hurrikaani Katrina ylitti. Ainakin 286 ihmistä sai surmansa myrskyn kulkureitillä seitsemässä maassa.

  2. Hurrikaani Harvey

  Vahingot: 125 miljardia dollaria.

  Kausi: 2017.

  Luokan 4 hurrikaani.

  Vaikutusalueet: Texas, Louisiana, Etelä-Amerikka, Keski-Amerikka, Karibia, Jukatanin niemimaa.

  Harvey oli tuhoisa neljännen luokan hurrikaani, joka iski Teksasiin ja Louisianaan elokuussa 2017. Se viipyi trooppisena myrskynä maan yllä päiväkausia, satoi metrin verran ja aiheutti katastrofaalisia tulvia Houstonissa ja muilla alueilla. Ainakin 82 ihmistä kuoli hurrikaanin seurauksena.

  NOAA arvioi, että Harvey aiheutti 125 miljardin dollarin vahingot, ja se oli Katrina-hurrikaanin kanssa kallein trooppinen pyörremyrsky.

  1. Hurrikaani Katrina

  Vahingot: 125 miljardia dollaria.

  Kausi: 2005.

  Luokan 5 hurrikaani.

  Vaikutusalueet: Louisiana, Mississippi, Bahama, Yhdysvaltojen Persianlahden rannikko, Etelä-Florida, Koillis-Kanada, Itä-Kanada.

  Yksi Yhdysvaltain historian tappavimmista ja tuhoisimmista hurrikaaneista. Atlantin hurrikaanien joukossa se oli kuudenneksi voimakkain. Katrina on edelleen myrsky, jonka perusteella kaikkia muita arvioidaan, sillä se aiheutti yli 125 miljardin dollarin vahingot. Ainakin 2 000 ihmistä kuoli hurrikaanissa ja sitä seuranneissa tulvissa, mikä tekee siitä Yhdysvaltain kuolettavimman hurrikaanin sitten vuoden 1928 Okeechobee-hurrikaanin. Ja miljoonatvaikuttivat.

  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden