Historian kuuluisimmat feministit: Sukupuolten epätasa-arvo on yksi niistä ongelmista, jotka edelleen vaivaavat yhteiskuntaa edistyksellisen ajattelun väitteistä huolimatta. Tilanne on kuitenkin muuttunut paljon siitä, mitä se oli yksi tai kaksi vuosisataa sitten. Suurin osa tästä muutoksesta on seurausta feministeiksi kutsutun ihmisryhmän työstä.

He korottivat ääntään naisten oikeuden puolesta olla tasavertaisia miesten kanssa kaikilla osa-alueilla ja saivat paljon seuraajia. Olemme karsineet listan historian suurimmista ja kuuluisimmista feministeistä, muinaisista kirjailijoista pop-tähtiin ja teinitähtiin.

  Historian 10 kuuluisinta feministiä

  10. Mary Wollstonecraft

  Mary Wollstonecraft (1759- 1797) oli englantilainen kirjailija ja feministifilosofi, joka ajoi sukupuolten tasa-arvoa. Hänen vuonna 1792 ilmestynyt teoksensa "A Vindication of the Rights of Women" (Naisten oikeuksien puolustaminen) asetti kyseenalaiseksi Rousseaun ajatukset naisen alemmuudesta ja sai merkittävän aseman feministisessä kirjallisuudessa.

  Hänen muita tärkeitä teoksiaan ovat "Ajatuksia tyttärien kasvatuksesta" (1787), "Naislukija" (1789) ja "Historiallinen ja moraalinen näkemys Ranskan vallankumouksen synnystä ja kehityksestä" (1794).

  Yksi historian kuuluisimmista feministeistä, myös Frankensteinin kirjoittajan Mary Shelleyn äiti.

  9. Amelia Bloomer

  Yhdysvalloissa syntynyt Amelia Jenks Bloomer (1818- 1894) oli tunnettu feminismin puolestapuhuja. Hän oli väsymätön naisten oikeuksien puolestapuhuja. Vaikka hänellä ei ollut juurikaan muodollista koulutusta, hän kunnostautui kirjoittamisessa ja opettamisessa. Hän kirjoitti naisten oikeuksia käsitteleviä artikkeleita miehensä sanomalehteen ja perusti myöhemmin oman sanomalehden nimeltä The Lily.

  Se keskittyi yksinomaan naisasioihin. Hän kannatti myös pukeutumisuudistuksia ja esiintyi usein puheissaan konservatiivien paheksumissa puvuissa, joita alettiin kutsua "bloomereiksi".

  8. Simone de Beauvoir

  Ranskalainen filosofi ja kirjailija Simone de Beauvoir (1908-1986) oli modernin feminismin merkittävä hahmo, joka kritisoi väsymättä patriarkaalista järjestelmää. 1949 hän kirjoitti teoksen "Toinen sukupuoli", jossa hän osoitti historian, taiteen ja psykologian avulla, miten miehet ovat johdonmukaisesti kieltäneet naisten identiteetin.

  Huolimatta sen herättämästä jyrkästä kritiikistä ja vihakampanjoista teoksesta tuli feminismin kannalta merkittävä teksti. De Beauvoir puhui myös aviottomien äitien syrjintää vastaan. De Beauvoir tunnettiin myös avoimesta suhteestaan kuuluisan filosofin Jean-Paul Sartren kanssa.

  7. Alice Paul

  Alice Paul (1885- 1977) oli yhdysvaltalainen naistenoikeusaktivisti. Opiskellessaan Englannissa hän osallistui aktiivisesti sikäläiseen naistenoikeusliikkeeseen, ja hänet pidätettiin ja vangittiin useita kertoja. Hän oli aktiivinen jäsen National American Woman Suffrage Association -järjestössä, mutta jätti sen myöhemmin ja perusti vuonna 1913 Congressional Union for Woman Suffrage -yhdistyksen, jolla oli merkittävä rooli naisten oikeuksiennaisille äänioikeus.

  Alice oli myös National Woman's Party -puolueen ensimmäinen puheenjohtaja. Hän oli vuoden 1923 tasa-arvomuutoksen laatimisen takana, mutta sitä ei saatu ratifioitua. Hän on historian tunnetuimpien feministien joukossa seitsemäntenä.

  6. Lucy Stone

  Massachusettsissa syntynyt Lucy Stone (1818- 1893) oli tunnettu feministi ja abolitionisti. Hänen päätöksensä säilyttää tyttönimensä avioliiton jälkeen yksilöllisyyden symbolina aiheutti aikanaan melkoisia kiistoja. Hänellä oli keskeinen rooli ensimmäisen kansallisen naisten oikeuksia käsittelevän kokouksen järjestämisessä vuonna 1850.

  Hänen puheensa houkuttelivat monia taistelemaan naisten oikeuksien puolesta, muun muassa Susan B. Anthonya. Vuonna 1870 Stone perusti Woman's Journalin, joka oli merkittävä naisten oikeuksia tukeva julkaisu. Hän oli myös mukana perustamassa American Woman Suffrage Associationia.

  5. Carrie Chapman Catt

  Carrie Clinton Lane -nimellä syntynyt Carrie Chapman Catt (1859-1947) oli yksi 1900-luvun alun Amerikan tärkeimmistä naisista. Hän oli intohimoinen naisten äänioikeuden ja rauhan kannattaja. Hän toimi kaksi kertaa Amerikan kansallisen naisäänioikeusjärjestön (National American Woman Suffrage Association) puheenjohtajana ja oli merkittävässä asemassa kampanjassa, joka johti äänioikeuden myöntämiseen naisille vuonna 1920.

  Carrie oli mukana perustamassa League of Women Voters -järjestöä ja International Alliance of Women -järjestöä. Hän oli myös sodanvastainen aktivisti ja osallistui National Committee on the Cause and Cure of War -järjestön perustamiseen.

  4. Betty Friedan

  Aktivisti ja kirjailija Betty Friedan (1921- 2006) oli yksi Amerikan feministiliikkeen merkittävistä henkilöistä. Hänen vuonna 1963 julkaistun bestseller-kirjansa The Feminine Mystique uskotaan herättäneen naisten oikeuksia ajavan liikkeen uudelleen henkiin. Vuonna 1966 Friedan oli mukana perustamassa National Organization for Women -järjestöä (NOW) ja toimi sen puheenjohtajana neljä vuotta.

  Naisille äänioikeuden myöntäneen perustuslain muutoksen 50-vuotispäivänä hän järjesti naisten tasa-arvolakon, johon osallistui tuhansia ihmisiä. Friedan perusti monia järjestöjä ja kirjoitti kirjoja sukupuolten tasa-arvon puolesta, mikä vahvisti liikettä entisestään.

  3. Sojourner Truth

  New Yorkissa Isabella Baumfree -nimellä syntynyt Sojourner Truth (1797-1883) oli ristiretkeilijä rotusyrjintää ja sukupuolten välistä epätasa-arvoa vastaan. Hän syntyi orjuuteen ja vietti lähes kolme vuosikymmentä orjana, kunnes vapautui vuonna 1827. Hän matkusti eri puolille maailmaa saarnatessaan ja puhuessaan naisten ja orjien oikeuksien puolesta.

  Vuonna 1836 hänestä tuli ensimmäinen afroamerikkalainen nainen, joka voitti oikeudenkäynnin Yhdysvalloissa, kun hän taisteli orjaksi myydyn poikansa puolesta. Hän otti nimen Sojourner Truth vuonna 1843, koska hän väitti sitä Jumalan sanomaksi. Hänen puheensa, joka tunnetaan nimellä "Ain't I a Woman" naisten kokouksessa Akronissa, Ohiossa, vuonna 1851, on merkkipaalu feministisen liikkeen historiassa.

  2. Susan B. Anthony

  Susan Brownell Anthony (1820-1906) oli yksi amerikkalaisen suffragistiliikkeen ja orjuudenvastaisen liikkeen merkittävimmistä johtajista. Hän järjesti lukuisia kampanjoita ja luentoja aiheesta eri puolilla maata. Hän oli keskeisessä asemassa perustamassa Naisten lojaalia kansallista liittoa (Women's Loyal National League), joka tuki presidentti Abraham Lincolnin politiikkaa.

  Susan äänesti viidentoista muun naisen kanssa vuoden 1872 presidentinvaaleissa, mistä hänet pidätettiin ja tuomittiin. Hän oli myös mukana kirjoittamassa kolmea nidettä History of Woman Suffrage -teosta. Hän oli ensimmäinen todellinen nainen, joka kuvattiin Yhdysvaltain kolikossa.

  1. Elizabeth Stanton

  Elizabeth Cady Stanton (1815-1902) oli yksi Amerikan varhaisen feministiliikkeen merkittävistä henkilöistä. Hän oli Susan B. Anthonyn ystävä, jonka kanssa hän kirjoitti yhdessä History of Woman Suffrage -teoksen.

  Stanton laati Seneca Fallsissa vuonna 1848 pidetyssä ensimmäisessä naisten oikeuksia käsitelleessä yleiskokouksessa aatteiden julistuksen, josta tuli yksi naisten oikeuksia ajaneen liikkeen keskeisistä teksteistä. Hän toimi kahdeksan vuotta National Woman Suffrage Associationin puheenjohtajana ja kirjoitti teoksen The Woman's Bible (1895) sekä omaelämäkerran Eighty Years and More (1898).

  Kuka on kaikkien aikojen kuuluisin feministi?

  Kaikkien aikojen kuuluisin feministi: Simone de Beauvoir tai Gloria Steinem, näkökulmasta riippuen.

  Ketkä ovat nykyään suuria feministejä?

  Tämän päivän suuret feministit: Gloria Steinem, Angela Davis, Chimamanda Ngozi Adichie, Malala Yousafzai, Bell Hooks.

  Kuka on yksi kuuluisista feministeistä?

  Yksi kuuluisa feministi: Ruth Bader Ginsburg.

  Kuka on feministinen sankari?

  Feministinen sankari: Malala Yousafzai.

  Kuka on feminismin isä?

  Feminismin isä: Syytetään usein Mary Wollstonecraftia.

  Kuka on feminismin äiti?

  Feminismin äiti: Mary Wollstonecraft on merkittävä henkilö.

  Kuka oli ensimmäinen naisfeministi?

  Ensimmäinen naisfeministi: Mary Wollstonecraftia pidetään varhaisena feministisenä ajattelijana, mutta feminismi on kehittynyt ajan myötä, ja naisten oikeuksien puolestapuhujia oli jo aiemmin.

  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden