Jokaisella kulttuurilla on oma listansa legendaarisista näyttelijöistä, eikä Bollywood ole poikkeus. Nämä näyttelijät ovat olleet intialaisen elokuvan eturintamassa vuosikymmenien ajan, ja he ovat työntäneet rajoja ikonisilla rooleillaan ja suorituksillaan. Amitabh Bachchanista Shah Rukh Khaniin, Bollywoodissa on nähty vuosien varrella joitakin todella merkittäviä näyttelijöitä. Mutta ketkä ovat heidän joukossaan parhaita ja ikonisimpia? Tässä artikkelissa tarkastellaan joitakinhistorian parhaista ja ikonisimmista Bollywoodin miesnäyttelijöistä. Tarkastelemme heidän uraansa, suurimpia hittejään ja paljon muuta, jotta saamme kokonaisvaltaisen kuvan näistä tähdistä. Aloitetaan siis!

  Top 10 parasta ja ikonisinta Bollywood-näyttelijää:

  10. Akshay Kumar

  Akshay Kumar on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä ja ikonisimmista Bollywood-näyttelijöistä. Hän on näytellyt yli 100 elokuvassa ja voittanut lukuisia palkintoja, kuten parhaan miespääosan kansallisen elokuvapalkinnon.

  Kumar aloitti uransa toimintasankarina 1990-luvun alussa ja vakiinnutti nopeasti asemansa yhtenä Bollywoodin johtavista miehistä. Sittemmin hän on esiintynyt monenlaisissa tyylilajeissa, kuten komedioissa, draamoissa ja trillereissä.

  Kumarin suosituimpia elokuvia ovat muun muassa Khiladi (1992), Mohra (1994), Hera Pheri (2000), Waqt: The Race Against Time (2005), Singh is Kinng (2008), Housefull (2010), Rowdy Rathore (2012), Airlift (2016) ja Toilet: Ek Prem Katha (2017).

  Kumar on tunnettu myös hyväntekeväisyystyöstään. Hän on osallistunut aktiivisesti erilaisiin yhteiskunnallisiin asioihin, kuten Swachh Bharat Abhiyaniin, joka on valtakunnallinen kampanja Intian puhtauden edistämiseksi.

  9. Aamir Khan

  Aamir Khan on yksi Intian ikonisimmista ja menestyneimmistä Bollywood-näyttelijöistä. Hän on näytellyt yli 50 hindielokuvassa yli kahden vuosikymmenen urallaan. Hänet tunnetaan parhaiten rooleistaan sellaisissa menestyselokuvissa kuin Dil Chahta Hai, Lagaan, 3 Idiots ja PK.

  Khan on voittanut uransa aikana lukuisia palkintoja, muun muassa neljä kansallista elokuvapalkintoa ja kahdeksan Filmfare-palkintoa. Hän on myös saanut Padma Shri -palkinnon, joka on Intian neljänneksi korkein siviilikunnianosoitus.

  Khan tunnetaan metodisesta lähestymistavastaan näyttelemiseen ja täydellisyyden tavoittelusta. Hänet tunnetaan myös yhteiskunnallisesta ja poliittisesta aktivismistaan, sillä hän on perustanut Aamir Khan Productions -tuotantoyhtiön, joka keskittyy yhteiskunnallisesti tietoiseen elokuvantekoon.

  8. Shahrukh Khan

  Harva näyttelijä maailmassa on saavuttanut sellaisen supertähteyden kuin Shahrukh Khan. Intialaista näyttelijää, tuottajaa ja televisiopersoonaa on kutsuttu "Bollywoodin kuninkaaksi", ja hän on yksi maailman kaupallisesti menestyneimmistä elokuvatähdistä. Khan on näytellyt yli 80 hindielokuvassa ja saanut lukuisia palkintoja, muun muassa 14 Filmfare-palkintoa.

  Khan aloitti uransa esiintymällä useissa televisiosarjoissa 1980-luvun lopulla. Hän debytoi elokuvissa vuoden 1992 menestyselokuvassa Deewana. Sen jälkeen hän on näytellyt joissakin Bollywoodin suurimmista hiteistä, kuten Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995), Kuch Kuch Hota Hai (1998), Kabhi Khushi Kabhie Gham... (2001) ja Chak De! India (2007). Hän on näytellyt myös useissa kansainvälisissä elokuvissa.elokuvissa, kuten My Name Is Khan (2010) ja Zero (2018).

  Näyttelijänuransa lisäksi Khan on myös menestynyt tuottaja ja televisiopersoona. Hän omistaa Red Chillies Entertainment -tuotantoyhtiön ja on Koffee with Karan -talk show'n juontaja. Hän on myös UNICEFin hyvän tahdon lähettiläs ja toimii aktiivisesti lasten oikeuksien puolesta.

  Katso myös; Top 10 rikkainta Bollywoodin näyttelijää.

  7. Salman Khan

  Salman Khan on yksi kaikkien aikojen ikonisimmista Bollywood-näyttelijöistä. Hän on näytellyt suurimmissa Bollywood-hiteissä, ja hänen elokuvansa ovat tuottaneet miljardeja dollareita lipputuloissa. Khan on toiminut myös tuottajana ja ohjaajana, ja hän on perustanut oman tuotantoyhtiön. Hän on yksi Bollywoodin suosituimmista ja parhaiten palkatuista näyttelijöistä, ja hänellä on suuri fanijoukko sekä Intiassa että ulkomailla.

  6. Anil Kapoor

  Anil Kapoor on intialainen näyttelijä ja tuottaja, joka on esiintynyt monissa Bollywood-elokuvissa ja televisiosarjoissa. Hän on elokuvatuottaja Surinder Kapoorin poika ja näyttelijä Sanjay Kapoorin vanhempi veli.

  Kapoor aloitti uransa lapsinäyttelijänä 1970-luvulla ja debytoi pääosanäyttelijänä vuonna 1980 elokuvassa Tu Payal Mein Geet. Sen jälkeen hän on näytellyt lukuisissa menestyselokuvissa, kuten Mr. India, Beta, Taal, Pukar, Judaai, Dil Dhadakne Do ja monissa muissa. Hän on myös voittanut useita palkintoja esityksistään, muun muassa kaksi Filmfare-palkintoa.

  Kapoor on myös tuottanut useita elokuvia tuotantoyhtiönsä Anil Kapoor Films Companyn alaisuudessa. Merkittäviä hänen tuotannostaan ovat muun muassa No Problem, Aisha, Tezaab ja Welcome Back. Hän on toiminut myös tuomarina tosi-tv-ohjelmassa Indian Idol ja juontajana peliohjelmassa Kaun Banega Crorepati.

  Katso myös; Top 10 ikonisinta Bollywood-näyttelijää.

  5. Mithun Chakraborty

  Mithun Chakraborty on legendaarinen intialainen näyttelijä, joka on esiintynyt urallaan yli 350 elokuvassa. Hänet tunnetaan parhaiten rooleistaan toiminta- ja komediaelokuvissa, mutta hän on näytellyt myös draama-, romantiikka- ja jopa taide-elokuvissa. Hän on voittanut uransa aikana lukuisia palkintoja, muun muassa parhaan miesnäyttelijän kansallisen elokuvapalkinnon ja parhaan miessivuosan Filmfare-palkinnon.

  Chakraborty tuli tunnetuksi pääosassaan elokuvassa Purana Mandir vuonna 1984. Sen jälkeen hän on esiintynyt joissakin Bollywoodin ikonisimmista elokuvista, kuten Sharaabi, Gunda, Jaal, Agneepath ja Mujhse Shaadi Karogi. Hän on tunnettu myös työstään Bollywoodin ulkopuolella, sillä hän on näytellyt bengalilaisissa ja Hollywood-elokuvissa, kuten Guru ja The Myth.

  Pitkän ja maineikkaan uransa aikana Chakraborty on osoittanut olevansa yksi alan monipuolisimmista ja lahjakkaimmista näyttelijöistä, ja hän on edelleen ihastuttanut yleisöä esityksillään sekä Intiassa että ulkomailla.

  Katso myös; Maailman 10 parasta tanssijaa.

  4. Sanjay Dutt

  Sanjay Dutt, jota fanit kutsuvat usein rakastavasti Sanju Babaksi, on yksi suosituimmista ja ikonisimmista Bollywood-näyttelijöistä. Hän on toiminut hindielokuvateollisuudessa yli kolme vuosikymmentä ja esiintynyt yli 100 elokuvassa. Sanjay Dutt aloitti elokuvauransa elokuvalla Rocky (1981) ja jatkoi 1980- ja 1990-luvun menestyneimpien elokuvien, kuten Naam (1986), Sadak (1991) ja Sanjay Duttin (1991), tähdittämänä.Khalnayak (1993).

  Hän on voittanut useita palkintoja esityksistään, muun muassa kaksi Filmfare-palkintoa. Viime vuosina Sanjay Dutt on näytellyt hittielokuvissa kuten Munna Bhai M.B.B.B.S (2003), Lage Raho Munna Bhai (2006) ja PK (2014).

  Katso myös; Top 10 kuuminta Bollywood-näyttelijää.

  3. Rajesh Khanna

  Rajesh Khanna oli intialainen näyttelijä, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen ikonisimmista Bollywood-näyttelijöistä. Hän on esiintynyt uransa aikana yli 150 elokuvassa. Rajesh Khanna on voittanut useita palkintoja, kuten Filmfare-palkinnon parhaasta miespääosasta ja Filmfare-elämäntyöpalkinnon. Intian hallitus on myös palkinnut hänet Padma Shri -palkinnolla.

  2. Amitabh Bachchan

  Amitabh Bachchan on yksi Intian elokuvahistorian tuotteliaimmista ja menestyneimmistä näyttelijöistä. Hän on esiintynyt yli 200 elokuvassa yli neljän vuosikymmenen urallaan. Bachchan on voittanut uransa aikana lukuisia palkintoja, muun muassa neljä National Film Awards -palkintoa parhaana miesnäyttelijänä ja kaksi Filmfare Awards -palkintoa parhaana miesnäyttelijänä. Hän on myös saanut Padma Shri -tunnustuksen, joka on neljänneksi korkein siviilipalkinto.Intian hallituksen myöntämä palkinto.

  Bachchanin ura alkoi sivuosanäyttelijänä useissa elokuvissa ennen kuin hän sai ensimmäisen pääroolinsa elokuvassa Anand vuonna 1971. Elokuva oli kriittinen ja kaupallinen menestys, ja Bachchanin esitys toi hänelle laajaa suosiota. Hän seurasi tätä sarjaa menestyksekkäillä elokuvilla, joihin kuuluivat muun muassa Zanjeer, Deewaar, Sholay, Amar Akbar Anthonyn ja Coolie. Vuonna 1982 Bachchan piti lyhyen tauon näyttelemisestä.Hän teki paluun Inquilaab-elokuvalla vuonna 1984 ja näytteli useissa menestyselokuvissa, kuten Mard, Agneepath, Khuda Gawah ja Hum.

  Bachchan on työskennellyt laajasti myös playback-laulajana ja televisiojuontajana. Hän teki lauludebyyttinsä kappaleella "Mere Paas Aao" elokuvasta Mrityudaata (1997). Sittemmin hän on laulanut lauluja useisiin muihin elokuviin, kuten Kabhi Khushi Kabhie Gham (2001) ja Baghban (2003).

  1. Dilip Kumar

  Dilip Kumar on yksi kaikkien aikojen ikonisimmista Bollywood-näyttelijöistä. Hän on näytellyt joissakin kaikkien aikojen suosituimmissa ja arvostetuimmissa Bollywood-elokuvissa. Hän on myös yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista Bollywood-näyttelijöistä, joka on inspiroinut lukuisia muita näyttelijöitä.

  Dilip Kumar syntyi vuonna 1922 Peshawarissa, Brittiläisessä Intiassa (nykyisessä Pakistanissa). Hän debytoi vuonna 1944 elokuvalla Jwar Bhata. Hän näytteli 1940-, 1950- ja 1960-luvuilla monissa menestyselokuvissa ja vakiinnutti asemansa hindielokuvan johtavana miehenä. Hänen merkittävimpiä elokuviaan ovat Andaz (1949), Aan (1952), Leader (1964) ja Ram Aur Shyam (1967). 1970-luvulla Dilip Kumar otti vastaan useita menestyselokuvia.tauon näyttelemisestä terveydellisistä syistä.

  Hän teki paluun vuonna 1981 elokuvassa Kranti. Hän jatkoi näyttelemistä elokuvissa vuoteen 1998 asti, jolloin hän ilmoitti vetäytyvänsä näyttelemisestä. Vaikka hän ei ole esiintynyt sen jälkeen enää yhdessäkään elokuvassa, Dilip Kumarin perintö yhtenä kaikkien aikojen suurimmista hindiläisistä elokuvanäyttelijöistä on yhä tallella.

  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden