Monet ihmiset pitävät torakoita inhottavina ja kauheina pieninä otuksina, joiden kanssa emme voi olla tekemisissä. Jo ensimmäinen maininta torakoista voi saada ihosi ryömimään ja hiuksesi nousemaan pystyyn. Itse asiassa niiden inhottavien tapojen ja tautien leviämisessä avustamisen lisäksi ne ovat varsin kiehtovia! Alla on lueteltu joitakin mielenkiintoisia faktoja torakoista.

Torakat kuuluvat hyönteisten heimoon Arthropoda luokkaan ja järjestykseen Blattodea. Tämän järjestyksen alla on kuitenkin useita lajeja. Jotkut yleisimmistä torakkalajeista (ja niiden tieteelliset nimet) ovat myös lopussa.

Mielenkiintoisia faktoja torakoista.

  Top 10 tosiasiaa torakoista

  10. Syötävät torakat

  Torakat ovat syötäviä, proteiinipitoisia ja terveellisiä syödä! Tämä on useimpien ihmisten mielestä hyvin ällöttävä ajatus, sillä jokainen haluaa pysyä mahdollisimman kaukana eikä laittaa niitä mihinkään suunsa lähelle. Mielenkiintoisin kaikista torakoita koskevista faktoista. Torakat ovat itsessään liian likaisia ruoan valmistukseen. Mutta kun niitä kesytetään ja kasvatetaan turvallisessa ympäristössä, ne voivat olla melko turvallisempia.käyttää.

  Tämä torakanviljely on hallitseva Kiinassa. Ja paistettua torakkaa tarjoillaan kaduilla joissakin paikoissa. Torakat voivat itse asiassa olla hyvin tuoreita, puhtaita ja maukkaita hyönteisiä, varsinkin jos niitä ruokitaan tuoreilla vihanneksilla ja tuoreilla hedelmillä. Aasian maissa, erityisesti Kiinassa, torakoita tarjoillaan paistettuina, paistettuina, keitettyinä tai paahdettuina. Madagaskarin sihisevillä torakoilla on makua ja rakennetta.kuten rasvainen kana.

  9. Lentävät torakat

  Maailmassa on 3500 edellä mainittua torakkalajia. Useimmilla niistä on siivet. Lentokyky ei kuitenkaan ole kaikkien torakoiden yhteinen. Itse asiassa ruskeakantaiset torakat ovat ainoat, joiden tiedetään lentävän erityisesti silloin, kun lämpötila on korkea. Torakat ovat kylmäverisiä. Ne ovat aktiivisempia, kun lämpötila nousee. Ne saattavat lähteä lentämään yrittäessään löytää uuden kodin. Muut torakat kuitenkinkäyttävät siipiään vain liukuun ja räpyttelyyn lyhyitä matkoja löytääkseen ruokaa ja vettä tai käyttävät siipiään vakauttamaan itseään hypätessään korkeammalta pinnalta matalammalle.

  Lentävät torakat ovat todella vaarallisia. Vaikka lentävien torakoiden puremat ovat harvinaisia, suurin osa vaarasta tulee erilaisten taudinaiheuttajien ja sairauksien leviämisestä. Ne voivat esimerkiksi poimia tautien, kuten salmonellan, bakteereja ja myöhemmin laskeutua elintarvikkeisiin aiheuttaen ruokamyrkytyksiä. Yksi syy siihen, että useimmat lentävät torakat eivät oikeastaan ole riippuvaisia lentämisestä, on se, että koska ne ovatNiiden suuri ruumiinmassa ja lentosiivet eivät edistä nopeutta ja ketteryyttä. Suuri, hitaasti lentävä torakka on helppo kohde linnuille tai lepakoille. Vaikka ne osaavatkin lentää, ne käyttävät suurimman osan ajasta mieluummin erittäin tehokkaita jalkojaan juoksemiseen kuin lentämiseen.

  8. Ydinholokaustista selviytyminen

  Torakat eivät selviä ydinräjähdyksestä, vai selviävätkö? Tämä väite on enimmäkseen myytti, mutta siinä on jonkin verran perää, sillä torakoilla on paremmat mahdollisuudet selvitä säteilystä kuin ihmisillä. Myytti syntyi ensimmäisen kerran Hiroshiman ja Nagasakin tapahtumien jälkeen vuonna 1945, jolloin torakat olivat ainoat selviytyjät.

  Kuitenkin sen jälkeen, kun oli tehty joitakin tutkimuksia, joissa testattiin 3 säteilytason vaikutusta saksalaisiin torakoihin, todettiin, että torakat eivät selviä ydinräjähdyksestä. Mutta ne kestävät paljon suurempia säteilytasoja. On tutkittu, että 1000 radille (radonyksiköille) altistuneet torakat elivät. Mutta niiden lisääntymiskyky saattaa heikentyä, ja yllättäen 10 prosenttiaTorakat onnistuivat silti selviytymään.

  7. Puhuvat torakat

  Tämäkin on pitkälti myytti lukuun ottamatta Madagaskarin torakkaa, joka on hyvin passitettu planeetan ainoaksi "puhuvaksi" hyönteiseksi. Torakat kommunikoivat yleensä keskenään niiden suoliston kautta vapautuvan ravintoferomonien avulla. Mielenkiintoista on, että Madagaskarin sihisevillä torakoilla on tapa puhaltaa ilmaa hengitysteidensä läpi, jolloin ne saavat nimensä mukaisen sihisevän äänen. Tämä sihisevä äänikäytetään aggression ilmaisemiseen erityisesti urosten keskuudessa, kun ne joko taistelevat parittelukumppanista tai ilmaisevat kiintymystä parittelun yhteydessä.

  Madagaskarin sihisevällä torakalla on ainutlaatuinen tapa tuottaa sihiseviä ääniä. Tämä torakka tuottaa äänen pakottamalla ilmaa ulos väkisin spiraakkelien kautta, jotka ovat hengityselinten hengityshuokosia. Koska spiraakkelit osallistuvat hengitykseen, tämä äänentuottotapa on tyypillinen selkärankaisten tuottamalle hengitysäänelle.

  6. Piereskelevät torakat

  Torakoilla on taipumus piereskellä enemmän kuin mikään muu hyönteinen maailmassa! Itse asiassa ne tekevät sitä paljon. Torakat voivat tuottaa metaania hengitysteidensä kautta. Ruuansulatuksen sivutuotteena syntyvät kaasut imeytyvät hyönteisen hemolymfaan - sen vereen - ja vapautuvat sitten sen sulkijalihasten kautta. Tämä tapa liittyy yleensä kaikkiin eläimiin, jotka syövät paljon kuitupitoisia elintarvikkeita. Torakat vapauttavat lisäämetaania suhteessa ruumiinpainoonsa kuin mikään muu hyönteinen.

  Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että amerikkalainen torakka on Britannian pieruisin eläin, joka vapauttaa jopa 35 grammaa metaania vuodessa, mikä on jopa 45 kertaa sen todellinen ruumiinpaino! Jopa kuolemansa jälkeen ne voivat vapauttaa metaania ainakin 20 tunnin ajan, joten torakat ovat yksi ilmaston lämpenemisen pääaiheuttajista.

  5. Päätön torakka

  Jännittävin piirre näissä otuksissa on se, että ne voivat elää jopa muutamia viikkoja, vaikka niiden pää olisi leikattu irti. Tämä ei ole suinkaan myytti vaan karmaiseva tosiasia. Kun torakan pää katkaistaan, torakan verenkierto hyytyy kaulan kohdalta, ja muualla elimistössä verenkierto jatkuu jatkuvasti. Syynä on se, että torakat eivät hengitä päähänsä, vaan ne hengittävät kehräkkeitä eli pieniä reikiä päässään.Toisin sanoen, vaikka ne on mestattu, ne saavat edelleen happea viruksen aiheuttamiin ruumiinosiinsa. Vielä kiehtovampaa on se, että torakan defektinestopuolustus on itsenäinen lihasten hallinta, joka ei ole riippuvainen aivojen koordinaatiosta, ja siksi ne pystyvät liikkumaan vielä viikkoja mestatuksi tulemisensa jälkeen.

  Lisäksi niillä on ganglioita - hermokudoksen keskittymiä - jotka ovat jakautuneet jokaiseen ruumiinosaan, ja ne pystyvät suorittamaan perustoiminnot, jotka vastaavat niiden reaktioista ja muista reaktioista. Ilman aivoja ne pystyvät edelleen toimimaan pienten reaktioiden avulla. Koska niillä ei kuitenkaan ole suuta ruokittavaksi, ne kuolevat lopulta nälkään tai jopa nestehukkaan. Itse asiassa, se onei vain ruumis, vaan myös yksinäinen pää voi jatkaa toimintaansa ja heiluttaa antennejaan siellä täällä useita tunteja.

  4. Torakat ovat yhtä vanhoja kuin dinosaurukset.

  Historiankirjoitusten mukaan torakat ovat itse asiassa dinosauruksia vanhempia. Vanhin tunnettu torakka on selvinnyt hengissä dinosaurukset hävittäneen asteroidi-iskun aikana. Torakan esi-isien fossiilit ulottuvat noin 300 miljoonan vuoden taakse, jolloin elämä oli juuri siirtynyt vedestä maalle. Tutkijoiden mukaan ruumiinrakenne on enemmän tai vähemmän samanlainen kuin nykyisillä torakoilla. Tämä onToinen todiste siitä, että ne ovat yksi maapallon vanhimmista olennoista.

  3. Torakat värjäävät yleensä selällään.

  Torakoilla on hieman pyöristynyt ja rasvainen selkä ja litteä vartalo, jossa on pitkät jalat. Pitkät jalat antavat niille korkean painopisteen, mikä tarkoittaa, että ne kantavat suurimman osan painostaan selkänsä ympärillä. Kun torakka vanhenee, sen korkea painopiste vetää sen selkää kohti lattiaa, ja sen pyöristynyt selkä ja heikentyneet lihakset estävät sitä palautumasta, erityisesti sileillä pinnoilla.Toisaalta hyönteismyrkyillä, joita käytämme torakoiden tappamiseen, on sama vaikutus, sillä useimmat näistä hyönteismyrkyistä ovat hermomyrkkyjä. Ne voivat aiheuttaa vapinaa, lihaskoordinaation puutetta ja taas kerran, pyöristyneen selän ja korkean painopisteen vuoksi ne voivat aiheuttaa juuttumisen tuolla tavalla.

  2. Torakat Allergia

  Torakat vapauttavat kehostaan proteiinia, joka aiheuttaa allergisia reaktioita. Toinen torakoita koskeva fakta - Torakka-allergia on todellinen ja merkittävä terveysongelma. Ja ihmiset voivat kehittää allergiaa torakoiden syljelle, jätteille ja ruumiille. Tämä on vielä pahempaa, koska ne voivat aiheuttaa allergisia reaktioita jopa kuolleina. Astmapotilailla on suurin riski kärsiä tästä.Allergia. Allergian tärkeimpiä oireita ovat ihottuma, yskä, hengityksen vinkuminen ja hengitysvaikeudet, nuha, silmien kutina ja muut allergiselle nuhalle tyypilliset oireet. Tietyt lääkkeet auttavat vähentämään torakka-allergian oireita, kuten suun kautta otettavat antihistamiinilääkkeet, dekongestantit ja nenän kautta otettavat kortikosteroidit. Jos sairastat astmaa, lääkäri määrää sinulle tulehduskipulääkkeitä ja keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä.myös.

  1. Torakat voivat tunkeutua pienimmistäkin raoista läpi.

  Huipputietoa torakoista - ne osaavat puristua. Nämä hiipparit voivat puristua pienimmistäkin raoista! Hämmästyttävän joustavan ulkorunkonsa avulla torakat mahtuvat niinkin pienestä reiästä kuin neljäsosa ruumiinsa pituudesta litistämällä joustavan ulkorunkonsa ja levittämällä jalkansa sivulle.

  Torakan tieteelliset nimet.

  • Amerikkalainen torakka ( Periplaneta americana ).
  • Australialainen torakka ( Periplaneta australasiae ).
  • Floridan puun torakka ( Eurycotis floridana ).
  • Madagaskarin sihisevä torakka ( Gromphadorhina portentosa ).
  • Itämainen torakka ( Blatta orientalis ).
  • Saksalainen torakka ( Blattella germanica ).
  • Aasialainen torakka ( Blattella asahinai ).
  • Surinamin torakka ( Pycnoscelus surinamensis ).
  • Ruskeakantainen torakka ( Supella longipalpa ).
  • Savunruskea torakka ( Periplaneta fuliginosa ).
  • Pennsylvanian metsän torakka ( Parcoblatta pennsylvanica ).
  • Ruskea torakka ( Periplaneta brunnea ).
  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden