Kemialliset alkuaineet ovat kaiken ympärillämme näkemämme rakennusaineita. Tunnistettuja alkuaineita on 118, joista 94 esiintyy luonnossa, kuten rauta, hopea ja kulta, kun taas toiset ovat synteettisiä, joista esimerkkeinä curium ja californium. Tässä luettelossa on 10 maametallia, jotka ovat erittäin harvinaisia, ja joillakin niistä on kysyntää markkinoilla, minkä vuoksi ne ovat kalleimpia.elementtejä planeetalla.

  10. Kulta : 56 dollaria grammalta

  Kulta on yksi maailman tunnetuimmista ja käytetyimmistä elementeistä, erityisesti koruissa. Lähes jokainen muinainen sivilisaatio maapallolla piti tätä metallia arvokkaana. Tiede, se myös todistaa, että jotkut kullan ominaisuuksista tekevät siitä täydellisen elektroniseen käyttöön, vaikka korkeat kustannukset ovatkin suurin este sen käyttämiselle johdoissa. Niinpä joudumme turvautumaan halvempiin ja huonompiin vaihtoehtoihin.

  Puhtaimmillaan kulta on kirkas, hieman punertava, pehmeä, muokattava ja sitkeä metalli. Kulta on yksi kysytyimmistä harvinaisista maametalleista, joten se on kymmenenneksi kallein alkuaine maapallolla.

  9. Rodium - 58 dollaria grammalta

  Rodiumia käytetään pääasiassa autoissa. Sitä käytetään katalysaattorina kolmitoimisissa katalysaattoreissa. Tämän metallin tärkein ominaisuus on sen inertti käyttäytyminen korroosiota ja aggressiivisimpia kemikaaleja vastaan. Rodiumia käytetään myös koruissa. Erityisesti valkokullan ohueksi pinnoitteeksi sen ulkonäön parantamiseksi, ja sterlinghopea pinnoitetaan usein rodiumilla, jotta se olisi vastustuskykyinen tahraantumiselle.

  8. Platina - 60 dollaria grammalta

  Platina on jälleen yksi erittäin matalareaktiivinen metalli, joka kestää korroosiota erittäin hyvin jopa korkeissa lämpötiloissa. Harvinaisuutensa vuoksi sitä tuotetaan vuosittain vain muutamia satoja tonneja. Sitä käytetään korujen lisäksi myös useilla muilla aloilla, kuten autoissa, hammaslääketieteessä ja jopa lääketieteessä.

  7. Lantaani - 64 dollaria grammalta

  Lantaani on hopeanvalkoinen metallinen alkuaine. Se on niin pehmeä, että sitä voi kirjaimellisesti leikata veitsellä. Se on myös yksi harvinaisista maametalleista, puhtaana se ei ole aivan käyttökelpoinen. Sen yhdisteillä on kuitenkin lukuisia sovelluksia eri aloilla. Sitä käytetään katalyytteinä, hiilikaarilamppuina studiovaloissa ja projektoreissa, sytytinelementteinä sytyttimissä ja taskulampuissa, elektronikatodeissa,tuikeissa, GTAW-elektrodeissa ja muissa tuotteissa, mutta harvinaisuutensa vuoksi tämän alkuaineen hinta on melko korkea.

  6. Lutetium - 69 dollaria grammalta

  Lutetium luetaan myös harvinaisten maametallien joukkoon. Toisin kuin lantaanilla, lutetiumilla on kuitenkin hyvin vähän kaupallisia käyttötarkoituksia. Stabiilia lutetiumia voidaan kuitenkin käyttää katalysaattoreina öljyn krakkauksessa jalostamoissa, ja sitä voidaan käyttää myös alkylointi-, hydratointi- ja polymerointisovelluksissa.

  Katso myös; 10 kalleinta turhaa asiaa.

  5. Skandium - 270 dollaria grammalta

  Skandium on toinen harvinainen maametalli, jonka hinta on korkea harvinaisuutensa vuoksi. 1970-luvulla havaittiin, että skandium vaikuttaa positiivisesti alumiiniseoksiin. Vielä nykyäänkin sen käyttö tällaisissa seoksissa on sen ainoa merkittävä käyttökohde. Maailmanlaajuisesti skandiumoksidia kaupataan noin 10 tonnia vuodessa, ja sen hinta on vähintään 270 dollaria grammalta.

  4. Plutonium - 4 000 dollaria grammalta.

  Kuten ehkä tiedät, plutoniumia käytetään pääasiassa ydinaseissa ja ydinreaktoreissa. Sekä plutonium-239 että plutonium-241 ovat halkeamiskelpoisia, mikä tarkoittaa, että ne voivat ylläpitää ydinketjureaktiota. Plutonium on erittäin radioaktiivista, mikä tekee sen käsittelystä erittäin vaarallista. Jos kuitenkin haluat ostaa tämän alkuaineen, voit odottaa maksavasi siitä vähintään 4000 dollaria grammalta.

  3. Hiili - 65,00 dollaria grammaa kohti.

  Hiili on yksi elämälle välttämättömistä alkuaineista. Vaikka sitä on paljon kehossamme, ja kuten tiedämme, hiilen ja grafiitin kaltaiset aineet eivät ole kalliita. Mutta jos hiiliatomit järjestäytyvät tiettyyn järjestykseen, sillä voi olla erittäin suuri arvo. Timantin muodossa hiili voi maksaa jopa 65 000 dollaria grammasta.

  Katso myös; 10 kalleinta korua maailmassa.

  2. Kalifornium - 25-27 miljoonaa dollaria grammaa kohti.

  Tämä alkuaine kehitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1950 Kalifornian yliopiston säteilylaboratoriossa pommittamalla curiumia alfahiukkasilla. Sen jälkeen sitä on tuotettu vain muutama gramma. Yhden gramman kaliforniumin hinta on arviolta noin 27 miljoonaa dollaria, mikä on täysin järkevää, kun otetaan huomioon, että kaliforniumin maailmanlaajuinen tuotanto on puoli grammaa vuodessa.

  1. Fransium - 1 miljardi dollaria grammaa kohti.

  Vaikka yhtä grammaa fransiumia ei ole koskaan havaittu, koska tämän alkuaineen puoliintumisaika on noin 22 minuuttia, mikä tarkoittaa, että mikä tahansa näkyvä määrä elementtiä höyrystyisi välittömästi. Mutta oletetaan, että fransium näyttäytyisi erittäin reaktiivisena metallina.

  Suurin määrä tätä elementtiä, joka on koskaan tuotettu laboratoriossa, oli yli 300 000 atomin rypäs. Jos joku haluaa ostaa yhden gramman sitä, hän voi odottaa maksavansa vähintään muutaman miljardin dollarin. Tosin kukaan ei olisi valmis maksamaan miljardeja dollareita jostain, joka katoaa muutamassa minuutissa ja jolla ei ole minkäänlaista käytännön käyttöä.

  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden