Bioluminesenssiksi kutsutaan biokemiallisesti kykyä tuottaa ja lähettää valoa pimeässä. Se on yksi luonnon kiehtovimmista ilmiöistä. Vaikka pimeässä hohtavien olentojen tarkkailijalle se on kaunista katseltavaa, monet olennot käyttävät bioluminesenssiä osana selviytymis-, puolustus- ja saalistusstrategiaansa, sillä ne käyttävät tätä luonnollista "kylmää" valoa houkutellakseen niitä.saalista tai kumppania tai harhauttaa saalistajia. Myös ihmiset ovat tieteen kehityksen avulla laajentaneet luetteloa joillakin epätodennäköisillä otuksilla. Tutustutaanpa tällaisiin hehkuviin eläimiin:

  1. Firefly

  Tulikärpäsiä on yli 2000 lajiketta, joita esiintyy lauhkeissa ja trooppisissa ympäristöissä. Niitä kutsutaan myös salamakärpäsiksi, ja niillä on erikoistuneet valoa säteilevät elimet vatsan alla. Ne tuottavat eriväristä valoa, kuten keltaista, vihreää tai vaaleanpunaista, ja säteilevät valoa vilkkuvin kuvioin houkutellakseen parittelukumppaneita. Valo on myös merkki sen ruokahaluttomasta mausta.

  2. Meduusat

  Meduusa on toinen hyvin tunnettu valovoimainen olento. Fluoresoivan proteiinin, valoproteiinin ja muiden bioluminesenssiproteiinien avulla tämä upea eläin voi luoda mitä kauneimman vedenalaisen skenaarion, kun se säteilee hehkua muuten läpinäkyvästä kehostaan. Siksi se on suosikkieläin, jota esitellään julkisissa akvaarioissa.

  3. Cookiecutter-hai

  Keksileikkurihain, joka tuskin nousee meren pintaan, ruokailutapa on ainutlaatuinen: se leikkaa saaliinsa ruumiinosista keksin kokoisia lihapaloja. Sen tummanruskean ruumiin vatsanpuoleinen osa on paksu soluista, jotka säteilevät kylmää valoa. Tämä valo yhdistyy taivaalta suodattuvaan hämärään valoon ja hämärtää hain tutut ääriviivat meressä.

  4. Clusterwink etana

  Hehkuva etana osoittaa bioluminesenssia himmeinä välähdyksinä pään ja jalkojen alueella, mutta klusterivinkkeli on ainoa etana, jonka kuoret välkkyvät kuin pienet hehkulamput. Kierteiset kuoret säteilevät sinivihreää hehkua välähdyksinä eräänlaisena itsepuolustuskeinona. Itse asiassa kuori on se, joka vahvistaa ja hajottaa valoa, joka syntyy etanan ruumiin yhdestä muhkuraisesta kohdasta. Tämävalo hätkähdyttää saalistajaa ja jopa houkuttelee etanan saalistajaa.

  5. Bioluminesenssibakteerit

  Joillakin bakteereilla, jotka elävät meriympäristössä tai meren eliöiden hajoamisessa tai suolistossa, on kyky tuottaa valoa. Monet eläimet elävät symbioosissa näiden bakteerien kanssa, ja vastineeksi suojasta ja ravinnosta elimistössään ne käyttävät niiden bioluminesenssiä. Esimerkiksi särkikalalla on bakteereja, jotka elävät sen piikkimäisissä eskaeissa ja jotka hehkuvat antaakseen bioluminesenssinsä avulla.Taskulamppukaloissa bakteerit asuvat niiden silmien alapuolella olevissa pienissä elimissä, kun taas Havaijin bobtail-kalmareissa bakteerit ovat suojassa niiden vaipassa.

  6. Arachnocampa Gnat

  Tämä Uuden-Seelannin hehkumato, joka tunnetaan myös nimellä New Zealand Glowworm, on luminesenssinen olento, joka asuu kosteissa luolissa, kosteissa metsissä ja luolastoissa. Luolat, joista yksi tunnetuimmista on Waitomo, ovat näiden matojen saastuttamia, jotka muodostavat hehkuvan katon, kun ne tarttuvat luolien kattoihin tai seiniin tai muodostavat hehkulankoja.

  7. Sea Sapphire

  Sapphirina eli merisafiiri on pieni, loiseva äyriäinen eli kopepodi. Pikkuruinen ja läpinäkyvä olento, jota tavataan meriympäristössä kaikkialla maailmassa. Nämä eläimet eivät hehkua: ne kimaltelevat. Syynä tähän ovat epidermissolujen sisällä olevat irisoivat, kristallilevyt, jotka vangitsevat valoa ja heijastavat sitä takaisin. Eri lajit säteilevät valoa eri väreissä, kuten esimerkiksi seuraavatkultainen, sininen jne.

  Tämä luminesenssi on vain uroksilla, jotka luultavasti houkuttelevat tällä tavoin naaraita. Ne syttyvät ja katoavat silmänräpäyksessä. Se on myös hämmästyttävin kokemus, jonka tarkkailija voi kokea.

  8. Skorpioni

  Skorpionit eivät ole bioluminesenssia eivätkä irisoivat, eivätkä ne myöskään hehku bakteerien avulla. Ne hehkuvat, kun ne altistuvat tietyn aallonpituuden ultraviolettivalolle. Ne säteilevät kirkasta sinivihreää fluoresenssia "mustassa valossa" ja myös silloin, kun kuunvaloa on riittävästi.

  Vaikka tämän fluoresenssin todellista syytä tai käyttöä ei vielä tiedetä, tutkijat alkavat kuitenkin uskoa, että koska skorpionit eivät pidä UV-valosta, ne todennäköisesti käyttävät tätä mekanismia arvioidakseen valon määrää ja päättääkseen, tulevatko ne metsästämään vai eivät. Tietenkin niillä voi olla muitakin käyttötarkoituksia, kuten toistensa tunnistaminen.

  9. Tulikärpäskalmarit

  Yksi merieläin, joka lopettaa kaikkien muiden olentojen bioluminesenssin teon, on tulikärpäskalmari tai kimalteleva enope-kalmari. Joka vuosi Japanin rannikon edustalla havaitaan tulikärpäskalmareiden antavan kiehtovan valoshow'n. Se käyttää valoa tuottavia elimiään, joita kutsutaan fotofooreiksi; jotka säteilevät syvänsinistä valoa, joka voidaan välkyttää ja sammuttaa yhdessä tai erilaisissa kuvioissa.

  Nämä petoeläimet vilkuttavat valoa houkutellakseen saaliinsa ja houkutellakseen parittelemaan tai hämmentääkseen saalistajiaan niiden muodosta. Niiden nähdään kokoontuvan Toyama-lahdelle maalis-toukokuussa, joka on niiden paritteluaikaa. Myös monilla hämähäkeillä ja hyönteisillä on tämä kyky.

  10. Keinotekoiset hehkuvat eläimet

  Tutkijat ovat käyttäneet nykyaikaisen teknologian hienostuneisuutta geneettisten muutosten aikaansaamiseksi eri eläimissä, kuten kissoissa, sioissa, lampaissa, kaloissa, lehmissä jne. ja tehneet niistä valovoimaisia olentoja. Tutkijoiden mukaan tämä voi auttaa luomaan eläimiä, joilla on ihmisen sairauksia, jotta niitä voidaan tutkia kunnolla. Ja myös parantaa niiden tuotantoa sekä saamiemme tuotteiden laatua.niistä, jotta ne voivat olla parempia resursseja ihmisten kuluttajille.

  Luonnollinen hehkuva mekanismi perustuu erilaisiin menetelmiin, kuten bioluminesenssiin, irisenssiin jne., ja nämä mekanismit innostavat ihmisiä kehittämään uraauurtavia keksintöjä, ja hehkuvista eläimistä on tulossa luonnollisen kylmän valon lähde tieteellisiin tutkimuksiin.

  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden