Lähes kaikki tietävät, että Pakistanissa on neljä pääkieltä. Niitä on paljon muitakin, mutta niillä ei ole merkitystä kehityksen ja koulutuksen puutteen vuoksi. Urdua pidetään kansalliskielenä (sekä enemmistö että vähemmistö), mutta sitä ei ole tunnustettu viralliseksi valtion kieleksi.

Vasta vuonna 1973, kun Sindhissä toteutettiin koulutusuudistuksia, perustettiin Sindhin kielen lautakunta, jolloin Sindhi otettiin pakolliseksi oppiaineeksi kouluihin.

Nykyään Pakistanin neljä pääkieltä ovat urdu, punjabi, saraiki ja sindhi. Pakistanilaiset puhuvat kuitenkin myös monia muita kieliä. Seuraavassa on lueteltu joitakin tärkeimpiä pakistanilaisia kieliä.

Pakistan Puhutuimmat kielet.

  1. Urdu - kansalliskieli

  Kansalliskielen standardointi on täysin riippuvainen pohjoisten alueiden asukkaista, jotka puhuvat hindiä, ja se tunnetaan myös nimellä hindustani. Kansalliskieltä ei tunnustettu Pakistanin alkuaikoina.

  Nykyään sitä puhuu kuitenkin lähes 20 prosenttia väestöstä, ja se on virallinen kieli, jota käytetään kaikkien maakuntien ja maiden välisessä viestinnässä ympäri maailmaa. Jos osaat urdua, sinun on itse asiassa helpompi löytää työtä Pakistanista.

  2. Punjabi - Punjabin kieli

  Noin 90 miljoonaa ihmistä puhuu punjabia äidinkielenään, ja Pakistanin koko väestöstä 43 prosenttia puhuu tätä kieltä äidinkielenään. Jos olet syntynyt ja kasvanut Punjabissa, äidinkielesi on punjabi.

  Punjabi muistuttaa urdua, mutta siinä on muutamia eroja. Esimerkiksi äitiä tarkoittava sana on Punjabissa "maa" ja Sindhissä "main".

  Katso myös luettelo 10 helpoimmin opittavasta kielestä.

  3. Saraiki - Etelä-Punjabin kieli

  Suurin osa Punjabin maakunnan eteläosissa asuvista ihmisistä puhuu äidinkielenään saraikia. Se on hyvin suloinen ja melodinen kieli, joka on täynnä rehevää vehreyttä ja kauniita kukkia. Maailman kielet, jopa Afrikan maiden kielet, ovat saaneet vaikutteita saraikista sen runsaan sanaston ja ainutlaatuisen puhetyylin vuoksi.

  4. Sindhi - Sindhin kieli

  Sindhi on Sindhin virallinen maakuntakieli, vaikka sitä ei puhuta yhtä paljon kuin punjabia tai urdua. Se on ikivanha kieli, jolla on rikas kulttuuriperintö. Jos etsit kirjallisuutta tältä alalta, etsi Shah Abdul Latif Bhittai, jonka runoutta on pidetty yhtenä Sindhin kirjallisuuden parhaista teoksista.

  5. Pushto - Khyber Pakhtunkhwan kieli

  Pushtu (pashtu) on Khyber Pakhtunkhwan maakunnan kieli. Suurin osa pashtua puhuvista ihmisistä asuu Afganistanissa, mutta myös Balochistanissa asuvat pushtut puhuvat tätä kieltä. Sana "pushtu" juontaa juurensa muinaispersian sanaan "pahlavani", joka tarkoitti henkilöä, joka osasi puhua pahlawanin kieltä. Pushtua käytetään pääasiassa Itä-Afganistanissa ja Länsi-Pakistanissa.

  Katso myös; 10 vaikeinta kieltä oppia.

  6. Balochi - Balochistanin kieli

  Balochistanin maakuntakieli jaetaan edelleen kahteen kieleen: pohjoiseen balochiin ja eteläiseen balochiin. Näiden kahden kielen erona on se, että edellinen kirjoitetaan arabialaisin kirjaimin ja jälkimmäinen persoarabialaisin kirjaimin. Vaikka niitä pidetään yhtenä kielenä, useimmat ihmiset käyttävät kummastakin eri kirjaimia.

  7. Hindko - myös Khyber Pakhtunkhwan kieli.

  Hindko kuuluu indoarjalaisen kieliperheeseen, ja sitä puhutaan Pakistanin pohjoisilla alueilla. Suurin osa hindkon puhujista ei asu Pakistanissa, sillä useimmat heistä muuttivat Punjabin alueelle Britannian vallan aikana vuosina 1849-1947. Unesco on listannut hindkon yhdeksi uhanalaisista kielistä, koska sen äidinkieliset puhujat vähenevät päivä päivältä.

  8. Kashmiri - Azad Kashmirin maakuntakieli

  Koska Pakistanin Kashmirin maakunnassa on monia murteita, maakunnan kieli on jaettu kahteen alueeseen: pohjoiseen ja eteläiseen. Suurin osa molemmilla alueilla asuvista ihmisistä puhuu tätä kieltä, mutta sitä kirjoitetaan eri tavalla riippuen siitä, kummalla puolella ollaan. Esimerkiksi pohjoinen kashmir kirjoitetaan devnagrilla, kun taas eteläisessä kashmirissa on omat aakkosensa.

  Katso myös luettelo Pakistanin 10 kauneimmasta vierailukohteesta.

  9. Bruhai - ainutlaatuinen kieli

  Brahui on melko epätavallinen indoiranilaiseen yhteisöön kuuluva kieli. Sitä puhutaan Pakistanissa ja Iranin syrjäisimmillä alueilla. Brahuita puhutaan myös Irakissa, Tadžikistanissa, Turkmenistanissa, Qatarissa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa brahui-maasta muuttaneiden brahui-yhteisöjen toimesta. Koska tätä kieltä puhuu hyvin harva, sitä pidetään monissa maissa vähemmistökielenä.

  10. Potohari - myös Azad-Kashmirin kieli.

  Pakistanissa on noin 25 miljoonaa ihmistä, jotka puhuvat tätä kieltä. Suosiostaan huolimatta sitä käytetään kirjallisuudessa edelleen liian vähän. Potoharilla lähetetään kuitenkin useita suosittuja radio-ohjelmia.

  Pakistanilla on rikas kulttuuri, ja siihen kuuluu myös useita alueellisia kieliä. Tässä on puhuttu yleisistä kielistä, mutta monilla alueilla puhutaan useampaa kuin yhtä kieltä.

  Mitä kieltä Pakistanissa puhutaan eniten? Mitä näistä osaat puhua? Kerro katsojillemme.

  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden