Suurin osa elokuvaa rakastavasta kansasta on erityisen kiinnostunut jännitys- ja mysteeri-genreistä. Melkoinen määrä näiden genrejen teoksista on kertonut sarjamurhaajista. Synkät, synkät ja toisinaan veriset elokuvat tarjoavat ainutlaatuisen elokuvakokemuksen. Tässä tarkastelemme 10:tä erinomaista sarjamurhaajista kertovaa elokuvaa:

  • 10. Teksasin moottorisahamurha (1974)

10. Teksasin moottorisahamurha (1974)

Tobe Hooperin ohjaama Teksasin moottorisahamurha on yksi parhaista sarjamurhaajista kertovista elokuvista, joita on koskaan tehty. Sen keskiössä on Leatherface-niminen mielipuoli, joka on saanut inspiraationsa tappaja Ed Geinistä, joka lähti tappamaan. Sitä pidetään yhtenä parhaista murhaajista kertovista elokuvista, ja se oli myös suuri kaupallinen menestys.

9. American Psycho (2000)

Listan ainoa naisohjaaja Mary Harronin elokuva American Psycho on kulttiklassikko, jonka pääosissa nähdään Christian Bale ja Willem Defoe. Bret Easton Ellisin samannimiseen romaaniin perustuva elokuva kertoo investointipankkiiri Patrick Batemanista (Bale), joka elää kaksoiselämää sarjamurhaajana. Vaikka elokuva ei tyydytä kaikkia katsojia, se on tärkeä teos genressään, mutta siltisama.

8. Manhunter (1986)

Michael Mannin Manhunter oli ensimmäinen elokuva, joka toi kuuluisan pahiksen Hannibal Lecterin (tosin elokuvassa kirjoitettuna Lecktor) valkokankaalle. Thomas Harrisin romaanista Punainen lohikäärme (Red Dragon) sovitetun elokuvan keskiössä on tutkija Will Graham (William Petersen), joka joutuu konsultoimaan itse vangitsemaansa psykopaattia Hannibal Lecktoria (Brian Cox) sarjamurhaajaan liittyvässä tapauksessa.Vaikka Brian Cox ei ole yhtä suosittu kuin Anthony Hopkinsin esittämä, hän antaa Lecterille ainutlaatuisen häiritsevän elämän; se on yksi parhaista sarjamurhaajia käsittelevistä elokuvista.

7. Henry: sarjamurhaajan muotokuva (1986)

Tosielämän sarjamurhaajista Henry Lee Lucasista ja Otis Toolesta inspiroituneen elokuvan on ohjannut John McNaughton. Elokuva tulee varmasti jakamaan katsojia. Siinä seurataan psykopaatti Henryn (Michael Rooker) ja hänen kumppaninsa Otisin (Tom Towles) toimintaa, kun he tappavat satunnaisia ihmisiä ja kuvaavat tekojaan kameraan. Otisin siskon saapuminen ja hänen kasvava vetovoimansa Henryyn kärjistää jännitteitä näiden kahden välilleElokuva on erityisen kuuluisa synkän aiheensa ja kammottavien kohtaustensa vuoksi.

6. M (1931)

M oli ikonisen saksalaisen käsityöläisen Fritz Langin ensimmäinen äänielokuva. Elokuva pyörii Hans Beckertin, lapsiin kohdistuvan sarjamurhaajan, ympärillä. Peter Lorre näyttelee Beckertiä läpimurtosuorituksellaan. Aiheestaan huolimatta elokuvassa ei ole väkivaltakohtauksia, joissa lapset ovat osallisina, vaan Lang jätti sen katsojien mielikuvituksen varaan. Elokuva oli myös yksi varhaisimmista, jossa käytettiin tekniikkaajohtoajatus.

5. Muistoja murhasta (2003)

Eteläkorealaisen ohjaaja Joon-ho Bongin toinen ohjaustyö perustui maan ensimmäiseen sarjamurhaajajuttuun 1980-luvun lopulla. Elokuvassa seurataan kahta poliisia, Park Doo-Mania ja Seo Tae-Yoonia, joilla on hyvin erilaiset toimintatavat, kun he tutkivat raiskausten ja murhien sarjaa maan maaseudulla. Elokuva oli kriittinen kaupallinen menestys ja yksi niistä, joitaMemories of a Murder sijoittui kuudenneksi parhaiden sarjamurhaajista kertovien elokuvien listallamme.

4. Zodiac (2007)

Yksi 2000-luvun panostetuista rikostrillereistä, Zodiac on David Fincherin teos, joka perustuu poliittisen pilapiirtäjän Robert Graysmithin kirjaan. Elokuva on saanut inspiraationsa todellisen Zodiac-sarjamurhaajan tarinasta, joka tapahtui San Franciscon lahden alueella 1960-luvun lopulla. Pääosissa nähdään rikostoimittaja Paul Averyn roolissa näyttelevä Robert Downey Jr. ja Robert Graysmithin itsensä roolissa näyttelevä Jake Gyllenhaal, joka tutkiiElokuva, joka on täynnä tyylikästä visuaalisuutta ja esimerkillisiä näyttelijäsuorituksia, kilpaili Cannesissa Kultaisesta palmusta.

3. Psyko (1960)

Kriitikot saattavat sanoa, että Vertigo on paras teos, mutta kukaan ei voi kiistää, että Alfred Hitchcock , jännityksen mestari, tunnetaan erityisesti tästä hyytävästä mysteeristä. Tositapahtumiin perustuva murhaaja Ed Geiniin perustuva Psycho on ehkä vaikutusvaltaisin rikostrilleri, yksi kaikkien aikojen parhaista sarjamurhaajaelokuvista. Janet Leigh näyttelee Marion Cranea, joka varastaa pomonsa rahat ja pakenee kaupungista, joka onSuihkukohtaus on selvästi maailman elokuvamaailman kuuluisin murhakohtaus. Psyko asetti standardit seuraaville genren elokuville, ja se vaikuttaa edelleen elokuvantekemisen kielioppiin.

2. Se7en (1995)

David Fincherin toisena elokuvana listalla olevan Se7enin pääosissa nähdään Brad Pitt, Morgan Freeman ja Gwyneth Paltrow. Elokuvassa seurataan veteraanipoliisi William Somersetin (Freeman) ja aloittelevan David Millsin (Pitt) tutkimuksia murhaajasta, joka tappaa uhrinsa seitsemän kuolemansynnin mukaisesti. Silmiinpistävää visuaalista tyyliä täydentää käsikirjoitus. Tähdittävien näyttelijäsuoritusten ansiosta elokuvantarjoaa vertaansa vailla olevan elokuvakokemuksen.

1. Karitsojen hiljaisuus (1991)

Jonathan Demmen ohjaama, harvinaislaatuinen, genreä määrittelevä elokuva pyyhkäisi kaikki viisi suurta Oscar-palkintoa. Se perustuu Thomas Harrisin samannimiseen romaaniin. Anthony Hopkinsin, Jodie Fosterin ja Ted Levinen tähdittämässä elokuvassa seurataan FBI:n agentti Clarice Startingia (Foster), joka saa tehtäväkseen tutkia Buffalo Billiä, nuoria naisia jahtaavaa sarjamurhaajaa. Hän konsultoi surullisen kuuluisaa sarjamurhaajaa.Hopkinsin hyytävä muotokuva Hannibal Lecteristä on yksi historian parhaista näyttelijäsuorituksista.

10 parasta sarjamurhaajia käsittelevää elokuvaa:

 1. Karitsojen hiljaisuus (1991)
 2. Se7en (1995)
 3. Psycho (1960)
 4. Zodiac (2007)
 5. Muistoja murhasta (2003)
 6. M (1931)
 7. Henry: sarjamurhaajan muotokuva (1986)
 8. Manhunter (1986)
 9. American Psycho (2000)
 10. Texasin moottorisahamurha (1974)

Kirjoittanut: Nikhil Rajagopalan

Nelson Hayden

Tekijä Nelson Hayden