Kun ihminen alkoi kyseenalaistaa maailman menoa, kaksi ilmiötä hämmensi häntä suuresti: hänen oma heijastuksensa seisovassa vedessä ja hänen varjonsa. Miksi hän näki toisen samanlaisen ihmisen kuin itsensä seisovassa vedessä? Hän ei tietenkään tiennyt mitään heijastusperiaatteesta, ja hän oletti näkevänsä todellisen kaksoisolennon itsestään. Miksi musta olio maassa vainosi hänen askeliaan? Hän oletti, että hänen varjonsa oli varjo.hänen seuraaja-henkensä.

Näin syntyivät kansanperinne ja myytit. Tässä luettelossa olevat karmivat kansanperinneolennot ovat vähemmän tunnettuja, katso, aiheuttavatko ne sinulle kylmiä väreitä:

  10. Bal Bal, Filippiinit

  Bal Bal on filippiiniläinen hirviö ja kuolleiden syöjä. Se tunkeutuu vaivihkaa hautausmaille ja jopa hautajaisiin varastamaan ruumiita ja syömään niitä. Tämä hirviö ei ole vain ällöttävä, vaan myös hyvin ovela, sillä syötyään ruumiin se laittaa banaaninrungon arkkuun, jotta se näyttäisi raskaalta ruumiin kanssa. Ilmeisesti sillä on terävämpi nenä kuin koiralla, joka voi haistaa ruumiin kaukaa.ja hänellä on erittäin pahanhajuinen hengitys.

  Legendan mukaan Bal Bal esiintyy yölintuna, jolla on selkeä huuto, joka kuuluu joka yö. Filippiinien Tigbabau-heimo uskoo, että Bal Bal voi ottaa ihmisen muodon. Sillä on pitkä matelijamainen kieli ja hirviömäiset kynnet. Se voi lentää ja purjehtia alas taloon, jossa joku on kuollut, ja repiä kattoa irti näillä kynsillä, ja se voi käyttää kieltään nostaakseen ylös tai pikemminkin "nuolla" ylös.ruumis.

  Bal-Bal liittyy myös muihin kansanperinteen olentoihin, kuten Aswangiin, Amalanhigiin ja jopa Busawiin, koska ne kaikki ovat ruumiinsyöjiä. Sillä väitetään jopa olevan ainutlaatuinen kyky hypnotisoida ihmiset nukkumaan hautajaisissa, jotta se voi rauhassa syödä ateriansa. Ennen vanhaan filippiiniläiset valvoivat koko yön laulaen ja huutaen estääkseen Bal-Balia viemästä rakkaansa ruumista.niitä.

  9. Lich

  Lich on hyvin harvinainen fantasiamytologinen olento, joka tarkoittaa 'ruumista'. Mikä siis erottaa lichin muista epäkuolleista? Ensinnäkin, teknisesti ottaen lich ei ole aave, vaan pikemminkin fyysinen entiteetti. Vaikka se on suhteellisen uusi tulokas aave-tietosanakirjassa, se on kuitenkin hyvin suosittu. Se nousi tunnetuksi, kun roolipeli 'Dungeons &; Dragons' käytti lichin nimeä.Yllättävää kyllä, Lichien muu kuin peliin liittyvä suosio internetissä on hyvin vähäistä.

  Lichin oletetaan olevan kuolleen velhon ruumis, joka elää rituaalin 'Ritual of Endless Night' avulla sen jälkeen kun hänen kuolevainen ruumiinsa on kuollut. Tarkemmin sanottuna velho voi tallentaa sielunsa fyysisen esineen sisälle, joka tunnetaan nimellä 'phylactery'. Niin kauan kuin phylactery pysyy koskemattomana, lichiä ei voi tappaa. Näyttää siis siltä, että Voldemort oli Lich.

  Lichit sekoitetaan usein zombeihin, mutta toisin kuin zombit, ne eivät syö ihmisiä ja niillä on täysin toimiva mieli. Lichien sanotaan olevan joko raatoja, joiden ruumis on kuivunut, tai täysin luurankomaisia. Niiden kuvataan usein pitävän valtaa muihin häiritseviin epäkuolleisiin kansanperinteen olentoihin ja käyttävän niitä sotilaina ja palvelijoina.

  Roomalaiskatolisessa kirkossa ja Englannin kirkossa sana "lichgate" viittaa hautausmaan sisäänkäynnin katettuun alueeseen, jossa arkku odottaa pappia ennen hautausmaalle siirtymistä hautaamista varten.

  Lichistä tuli pelien peruspilari 70- ja 80-luvuilla, ja Vecna, Greyhawkin lordi (Dungeons & Camp; Dragons -pelistä) oli yksi suosituimmista. 2000-luvulla Lich nostettiin jälleen esiin tuntemattomuudesta kahden uuden pelin, World of Warcraftin ja Arthasin, Lich-kuninkaan, myötä.

  8. Kinoly, Madagaskar

  Yksi madagaskarilaisen aaveen laji on Kinoly, esi-isien aaveiden karmea versio, joka saalistaa eläviä. Madagaskarin kansanperinteen mukaan esi-isät, joita ei ole hoidettu hyvin ja jotka on unohdettu, muuttuvat vihaisiksi aaveiksi. Nämä vihaiset aaveet eroavat länsimaisista vastineistaan. Ne kummittelevat vain omilla haudoillaan ja aiheuttavat vitsausta ja onnettomuutta niille, jotka ovat tehneet heille vääryyttä.Estääkseen esi-isän muuttumisen kinolyksi malagasylaiset suorittavat rituaalin nimeltä "famadihana".

  Kinolyt näyttävät oikeilta ihmisiltä, mutta niillä on joitakin epäinhimillisiä piirteitä, kuten punaiset silmät ja terävät kynnet, jotka ovat pitkät ja tikarimaiset. Kinolyt käyttävät näitä pitkiä kynsiä elävien sisäelinten poistamiseen.

  Eräs omituinen legenda väittää, että malagasialainen oli tavannut Kinolyn. Malagasialainen oli kysynyt: "Miksi silmäsi ovat niin punaiset?" Kinolyn vastasi: "Jumala kulki niiden ohi." Malagasialainen kysyi sitten: "Miksi kynsiesi ovat niin pitkät?" Kummitus vastasi: "Jotta voisin repiä maksasi irti", ja teki niin välittömästi.

  7. Gjenganger, Skandinavia

  Tämä on ainutlaatuinen olento, jonka sanotaan olevan täysin ruumiillinen; siksi se ei ole aave. Se on peräisin skandinaavisista kansanperinteen olennoista. Tämä on myös karmiva epäkuollut olento, joka nousee haudasta saattaakseen loppuun jonkin keskeneräisen teoksen. Se voi olla itsemurhan uhrin, murhan uhrin tai murhaajan itsensä henki. Se käyttäytyy tuonpuoleisessa elämässään välttämättä ilkeästi, sillä se yrittäävahingoittaa ihmisiä, joita se oli rakastanut eläessään, saadakseen toverin ja saadakseen tehtävänsä päätökseen. Gjenganger on alun perin viikinkilegenda.

  Toisin kuin useimmat aaveet, Gjenganger ei vain pelottele ihmisiä, vaan levittää ruttoa ja tauteja. Sen erityinen voima on nipistely, joka tunnetaan nimellä "dødningeknip", joka tarkoittaa "kuolleen miehen nipistelyä". Se saattaa kuulostaa hauskalta, mutta uhrin iho muuttuu siniseksi ja infektio leviää nopeasti. Liha muuttuu nekroottiseksi, kutistuu. Infektio kulkeutuu hitaasti sydämeen ja lopulta tappaa uhrin.tapahtuu yleensä uhrin nukkuessa, jolloin hän on avuton olentoa vastaan.

  Gjenganger on monella tapaa kuin vampyyri, vaikka se ei syö verta. Se vaanii saalistaan ja tulee esiin yöllä. Se voi huijata ihmisiä esiintymällä meidän kaltaisemme ilman mitään henkimäistä ominaisuutta. Gjengangeria on vaikea havaita väkijoukosta.

  Gjengangerin pelko oli aikoinaan niin todellinen, että ihmiset todella ryhtyivät toimenpiteisiin niiden nousun estämiseksi. Arkut kannettiin kirkon portin sijaan kirkon muurin yli ja kannettiin kolme kertaa itse kirkon ympäri. Haudan kaivamiseen käytetyt lapiot oli jätettävä häiritsemättä haudan päälle ristin kuvaamana. Paikalle, jossa hauta oli kuvattu, pystytettiin varppi, kasa kiviä ja oksia.Lopuksi arkun sisälle kaiverrettiin kaiverrus, joka esti henkeä muuttumasta Gjengangeriksi.

  Nykyään gjengangereita pidetään enemmän aaveiden kaltaisina, joilla on ilmassa lentäviä piirteitä ja väkivallaton luonne, mikä on menettänyt suuren osan niiden ainutlaatuisesta mausta.

  6. Fetch, Irlanti

  Fetch on Irlannista kotoisin oleva kaksoisolento. Fetch näyttää joltakulta, joka on kuolemassa. Se voi olla joku läheisistäsi, joka näyttää etäiseltä tai hajamieliseltä, vaikka onkin täysin normaali. Jotkut väittävät, että Fetch syntyy silloin, kun me synnymme, ja elää rinnallamme yrittäen aina korvata meidät.

  Fetch on alun perin kotoisin Irlannista, mutta siirtyi Englantiin 1700-luvulla, jossa se tunnettiin yleisemmin nimellä "Doubles".

  Näyttää siis siltä, että noutaja ei ole aave, koska se jäljittelee henkilöä, joka on vielä elossa. Noutaja voi näkyä vain jäljittelemälleen henkilölle tai se voi näkyä kaikille muille paitsi jäljittelemälleen henkilölle. Sen näkymistä pidetään yleensä huonona enteenä lähestyvästä kuolemasta, vaikka uskotaan myös, että jos "kaksoisolento" ilmestyy aamulla eikä illalla, se on sen sijaan merkki.pitkästä elämästä.

  Miltä noutaja näyttää? Se näyttää sinulta! Sen on tarkoitus olla pelkkä varjo, joka muistuttaa sinua kooltaan, piirteiltään ja pukeutumiseltaan, ja jonka hyvin läheinen ystäväsi näkee usein salaperäisesti tai yhtäkkiä. Henkilön, jota se muistuttaa, tiedetään yleensä kärsivän jostakin kuolemaan johtavasta sairaudesta, eikä hän kykene poistumaan sängystään tuolloin.

  Tarinoita "kaksoisolennoista" ja "noutajista" oli runsaasti 1700- ja 1800-luvun kansanperinteessä, ja kirjailijat käyttivät kaksoisolentoa usein keinona osoittaa päähenkilölle tämän virheet.

  5. Bakhtak, Iran

  Bakhtak on persian kielen sana, joka tarkoittaa painajaista. Jos kärsit sietämättömistä painajaisista ja heräät painava paino rinnallasi, etkä pysty liikkumaan tai hengittämään, tiedät, että kyseessä on bakhtak. Se istuu rinnallasi nukkuessasi ja pyrkii tukehduttamaan sinut kuoliaaksi. Se on kuvattu peikkona, joka on tukeva, painavan näköinen pieni mies.

  Kun tiede ei ollut pelastamassa ihmistä yön kauhuilta, painajaisunien uhrit uskoivat kuulleensa huoneessa kevyitä askelia, haistaneensa vastenmielisen ilman ja jopa avattuaan silmänsä puoliksi hämmentyneenä nähneensä kääpiön istuvan ristissä heidän rinnallaan.

  Bakhtak on samanlainen kuin englantilaisen kansanperinteen Old Hag ja skandinaavista alkuperää oleva Mara, jotka molemmat noitia ilmeisesti nauttivat unihalvauksen aiheuttamisesta.

  4. Abura-Akago, Japani

  Abura-Akago tarkoittaa kirjaimellisesti "öljyvauva", ja syystäkin, sillä tämä henki juo öljyä lampuista. Akago on japanilaisen kansanperinteen olentojen henki, joka kummitteli Omin maakunnassa, joka nykyään tunnetaan nimellä Shigan prefektuuri. Hän oli öljykauppias, joka varasti öljyä 'andon-öljylampusta', joka oli asetettu pyhälle Ksitigarbha-patsaalle, joka sijaitsi risteyksessä. Hänen kuolemansa jälkeen jumalat päättivät rangaista häntä jamuutti hänet liekkihengeksi. Myöhemmin tämä liekkihenki muuttui lapsenhengeksi, joka söi lamppuöljyä. Abura-Akago muistuttaa jossain määrin Abura-sumashia, joka oli öljyä varastava henki.

  Abura-akagon väitetään ilmestyvän tulipallona, joka leijuu taloon, ottaa lapsen muodon, nuolee nopeasti öljyn andonlampusta ja lentää taas pois. "Öljyvauva" vaeltaa nyt Japanissa etsien paikkoja, joissa käytetään yhä öljyä lampuissa eikä sähköä.

  3. Domovoy, Venäjä

  Domovoi tai Domovy on venäläisissä kansanperinneolennoissa esiintyvä kotitaloushenki. Domovoi tarkoittaa 'isoisää' tai 'isäntää'. Sen uskotaan saaneen alkunsa esikristillisestä kultista ja että henki edustaa perheen entistä päämiestä (eli isoisiä ja isoisoisän isoisiä). Se asuu yleensä hellan alla, oviaukossa tai ullakolla.

  Sen ulkonäkö muistuttaa pientä vanhaa miestä, jonka kasvot ovat valkoisen turkin peitossa, tai talon pään "kaksoisolentoa". Legendan mukaan taivaalta oli kerran pudonnut pahoja henkiä ihmisten asuinalueelle. Kuolevaisten lähellä asuminen teki hengistä pehmeitä, avuliaita ja harmittomia. Domovoy on myös muodonmuuttaja, ja se saattoi ottaa erilaisten eläinten muodon - kissan, koiran, käärmeen tai rotan - ja siunatatalossa.

  Jokaisessa taloudessa on domovoy. Nämä henget ovat temppuilijoita ja ilkikurisia, jotka kutittavat nukkuvaa ihmistä. Kun se suuttuu, se koputtaa seiniä, heittelee pannuja ja lautasia ja räiskii. Mutta se myös suojelee taloa ja perheenjäseniä. Tarvittaessa se varastaa naapureilta saadakseen perheensä kylläiseksi ja jopa hyökkää toisten perheiden domovoyjen kimppuun. Onnellisena se saattaa tehdä talon sisälläSeuraavan kerran, kun tiskisi siivotaan salaperäisesti, tiedät, ketä kiittää.

  Mutta varokaa näiden kansanperinteen olentojen vihaa, sillä Domovoy tunnetaan myös vahingollisista ilkityöstään. Eräs legenda kertoo naisesta, jonka Domovoy punoi hiukset joka ilta ja määräsi häntä olemaan koskaan irrottamatta punosta. 30 vuoteen hän ei koskaan kammannut hiuksiaan, kunnes hääyönään päätti pestä ne. Hänen perheensä löysi hänet raa'asti kuristettuna seuraavana aamuna omalla punoksellaan.

  Jos haluat ystävystyä Domovoyn kanssa, sinun on luotava vakaa ja rauhallinen kotiympäristö. Sinun on jätettävä leivät hellan alle ja vanhat saappaat kaappiin kutsuiksi.

  2. La Liorona, Meksiko

  La Llorona on meksikolainen kummitus, joka tarkoittaa itkevää naista. Se on omien lastensa tappaneen naisen halveksittu henki. Se on New Mexicon kuuluisin kummitus. Useimmat meksikolaiset kaupungit väittävät sitä omakseen.

  Tämä tarina kertoo naisesta nimeltä Maria, joka asui eräässä kylässä 1700-luvun alussa. Tarinasta on useita versioita. Periaatteessa Maria oli ylimielinen kaunotar, joka halusi mennä naimisiin varakkaan miehen kanssa. Hänen unelmansa toteutuivat, kun rikas karjankasvattaja tuli hevosella ratsastaen hänen pieneen kyläänsä. Aluksi mies ei kiinnittänyt Mariaan huomiota, joten Maria turvautui vanhaan temppuun, jossa hän esitti vaikeasti saatavaa. Nuori mies ihastui Mariaan."Tuo ylimielinen tyttö, Maria, Maria!" hän sanoi itsekseen. "Tiedän, että voin voittaa hänen sydämensä. Vannon, että nain tuon tytön".

  Kaikki meni hänen suunnitelmiensa mukaan. He menivät naimisiin, ja koska he tiesivät, että nuori karjankasvattajaperhe ei koskaan hyväksyisi Mariaa, joka kuului talonpoikaisperheeseen, he asettuivat asumaan Rio Grande -joen varrelle. Aviomies yltäkyllästi häntä lahjoilla ja ylellisyydellä. Hän synnytti mieheltä kaksi lasta, ja se oli hänen onnellisten päiviensä kuolinisku. Kävi ilmi, että mies oli naistenmies. Hän lakkasi huolehtimasta Mariasta.Hän jopa puhui jättävänsä Marian naidakseen oman varakkaan luokkansa naisen.

  Eräänä päivänä Maria näki miehensä ratsastavan lastenvaunuilla nuoren kauniin naisen vierellään. Maria räjähti mustasukkaisuuden raivoon, ja kaikki kääntyi hänen lapsiaan vastaan. Hän heitti heidät Rio Grande -jokeen. Sitten hän kertoi miehelleen, mitä oli tehnyt. Kauhistuneena tällaisesta epäinhimillisestä teosta Maria jätti hänet. Maria vaelsi kylän kaduilla useita päiviä itkien lastensa perään. Kyläläistenalkoivat kutsua häntä La Lloronaksi - itkeväksi naiseksi.

  Pian sen jälkeen Maria teki itsemurhan ja alkoi kummitella joen rannoilla huutaen "Aaaay, mis hijos!" (Voi, lapseni!). La Lloronaa pidetään yleisesti harmittomana aaveena, joka itkee vaeltaessaan. Joissakin tarinoissa La Llorona kuitenkin sieppaa yöllä lapsia omiensa tilalle. Lapsille lauletaan jopa perinteinen varoittava satu, jossa varoitetaan lapsia tästä aaveesta.

  1. Futakuchi-Onna, Japani

  Futakuchi-Onna tarkoittaa kirjaimellisesti "kaksisuuista naista", ja se on peräisin japanilaisesta kansanperinteestä. Hänen sanotaan olevan kaunis aliravittu nainen, jolla on vakava päänahan sairaus.

  Naisen takaraivossa hiusten alla on suuri suu, jossa on terävä kieli, joka syö niin paljon kuin se löytää. Naisen pitkät hiukset toimivat suun lonkeroina, jotka kurottavat ruokaa. Jos se ei saa ruokaa, se alkaa mutista ja uhkailee naista tai se voi kiljua ja aiheuttaa naiselle valtavaa tuskaa.

  Toinen suu on pohjimmiltaan kirouksen tulos. Tarinasta on kolme suosittua versiota. Yhdessä tarinassa äitipuoli oli kuulemma antanut lapsipuolensa kuolla nälkään, joten lapsen henki kiroaa äitipuolen jälkikäteen toisella hirviömäisellä suulla.

  Yleisin versio futakuchi-onnasta kertoo kurjistajasta, jonka vaimo söi tuskin. Vastapainoksi hänen takaraivoonsa ilmestyi salaperäisesti suu. Kurja huomasi, että vaikka vaimo söi tuskin, hän oli silti yllättävän ahkera. Vanha kurja oli innoissaan vaimosta, kunnes hänen riisivarastonsa alkoivat kadota. Eräänä päivänä kurja teeskenteli lähtevänsä töihin, mutta jäi takaisin vakoilemaanKauhukseen hän näki vaimonsa hiusten irtoavan takaraivosta ja hänen kallonsa halkeavan ja paljastavan avonaisen suun.

  On myös toinen versio, jossa aviomies pilkkoessaan puita vahingossa osuu kirveellä vaimonsa päähän ja muodostaa aukeavan halkeaman, joka muuttuu pian demonin suuksi.

  Mielenkiintoista on, että toisen suun ulkonäköön liittyy vertauskuvallinen merkitys. Sen sanotaan olevan väline, jonka avulla naisten tukahdutetut halut purkautuvat. Ja Pokémon Mawile perustuu futakuchi-onnaan.

  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden