Maailman korkeimmat vuoret kuuluvat majesteettisimpiin ja kauneimpiin asioihin, joita ihminen voi olla siunattu todistamaan elämänsä aikana. Ne sijaitsevat kaikki Aasiassa, ja jokainen niistä on yli 8000 metriä merenpinnan yläpuolella.

Tässä on luettelo maailman 10 korkeimmasta vuoresta.

  10. Annapurna

  Annapurna on Himalajan osa Nepalin pohjois- ja keskiosassa. Se on sarja huippuja, joista korkein on nimeltään Annapurna I. Joka on maailman kymmenenneksi korkein vuori. Se sijaitsee Nepalin keskiosassa ja on noin 8091 metriä korkea. Sen huiput kuuluvat maailman vaarallisimpiin kiipeilykohteisiin. Itse asiassa niiden kuolonuhrien osuus on noin neljäkymmentä prosenttia.

  9. Nanga Parbat

  Nanga Parbat on maailman yhdeksänneksi korkein vuori, ja sen korkeus on noin 8126 metriä. Vaikka nimi on urdun kieltä ja tarkoittaa "alastonta vuorta", 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla se tunnettiin nimellä "Tappajavuori".

  Sitä kutsuttiin näin, koska sen huipulle kiipeäminen oli ennen uskomattoman vaarallista. Nyt se on kuitenkin vähemmän vaarallinen kiivetä, mutta silti hyvin vaikea. Tämä vuori on valtava ja dramaattinen huippu, joka kohoaa Pakistanissa ympäröivän alueen yläpuolelle. Se sijaitsee Diamirissa, Gilgit-Baltistanin alueella Pakistanissa.

  Katso myös; 10 parasta paikkaa nauttia lumisateesta Pakistanissa.

  8. Manaslu

  Manaslu on maailman kahdeksanneksi korkein vuori, ja se sijaitsee Mansiri Himalassa, joka on osa Nepalin Himalajan vuoristoa Nepalin länsi- ja keskiosassa. Sen nimi, joka tarkoittaa "hengen vuori", tulee sanskritin kielen sanasta Manasa, joka tarkoittaa "älyä" tai "sielua".

  Manasluun kiipesivät ensimmäisen kerran 9. toukokuuta 1956 japanilaisen retkikunnan jäsenet Toshio Imanishi ja Gyalzen Norbu. Sanotaan, että "aivan kuten britit pitävät Everestiä vuorenaan, Manaslu on aina ollut japanilainen vuori".

  7. Dhaulagiri

  Dhaulagiri on maailman seitsemänneksi korkein vuori, ja se on noin 8167 metriä korkea. Se sijaitsee aivan Keski-Nepalin pohjoispuolella. Sen nimi tarkoittaa "valkoista vuorta". Dhaulagirin etelä- ja länsirinteillä on molemmissa massiivisia pudotuksia; kumpikin nousee yli 4000 metriä korkeammalle ja kumpaankin on tehty eeppisiä kiipeilyjä.

  Tämä vuori tarjoaa yhdessä Annapurnan kanssa dramaattisemman näkymän kuin useimmat muut vuoret, sillä ne ovat vastakkain laakson erottaessa ne toisistaan. Tämä on uskomaton näky, ja se on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että sitä pidettiin kolmenkymmenen vuoden ajan maailman korkeimpana vuorena.

  Katso myös; 10 uskomatonta kanjonia tai rotkoa maailmassa.

  6. Cho Oyu

  Se on maailman kuudenneksi korkein vuori 8 201 metrin korkeudella merenpinnasta. Cho Oyu tarkoittaa tiibetiksi "turkoosia jumalatarta". Vuori on Mahalangur-himalajan Khumbun osa-alueen läntisin päähuippu 20 kilometriä Mount Everestistä länteen. Vuori sijaitsee Tiibetin ja Nepalin rajalla.

  5. Makalu

  Makalu on maailman viidenneksi korkein vuori 8 481 metrin korkeudellaan, ja se sijaitsee 19 kilometriä Mount Everestistä kaakkoon, Nepalin ja Kiinan rajalla. Makalu on yksi kahdeksan tuhannen vuoren vuorista, ja se on erillinen huippu, jonka muoto on nelisivuinen pyramidi.

  4. Lhotse

  Se on maailman neljänneksi korkein vuori, ja se on yhteydessä Everestiin South Colin kautta. Lhotse tarkoittaa tiibetiksi "etelähuippua". 8 516 metriä merenpinnan yläpuolella olevan päähuipun lisäksi Lhotse Middle (East) on 8 414 metriä ja Lhotse Shar 8 383 metriä. Se sijaitsee Tiibetin (Kiina) ja Nepalin Khumbun alueen rajalla.

  3. Kangchenjunga

  Kangchenjunga on maailman kolmanneksi korkein vuori, jonka korkeus on 8586 m. Kanchenjunga nousee noin 20 km etelään Himalajan vuoriston yleisestä linjauksesta, ja se sijaitsee Nepalin ja Intian Sikkimin osavaltion rajalla.

  Kangchenjunga on Intian korkein huippu ja myös Himalajan ympäröivän osan nimi, ja se tarkoittaa "Viisi lumien aarretta", koska siinä on viisi huippua. Aarteet edustavat Jumalan viittä säilytyspaikkaa, jotka ovat kulta, hopea, jalokivet, vilja ja pyhät kirjat.

  Katso myös; Virkistäviä ideoita lomalle Sikkimissä.

  2. K2

  K2 on Mount Everestin jälkeen toiseksi korkein vuori maapallolla. Se sijaitsee Pakistanin Gilgit-Baltistanin alueella sijaitsevan Baltistanin ja Kiinan Xinjiangin osavaltiossa sijaitsevan Taxkorganin tadžikistanien autonomisen piirikunnan välisellä rajalla. K2 on 8 611 metrin (28 251 jalan) korkeudellaan Karakoram-vuoriston korkein kohta ja Pakistanin korkein kohta.

  K2 tunnetaan myös nimellä "Savage Mountain", koska se on vaikea kiipeilykohde ja sen kiipeilijöiden toiseksi korkein kuolemantapausten määrä "kahdeksan tuhannen" joukossa. Jokaista neljää huipulle yltänyttä kohti yksi on kuollut yrittäessään.

  Katso myös; 10 vaarallisinta tietä ympäri maailmaa.

  1. Mount Everest

  Mount Everest on maapallon korkein vuori, jonka huippu on 8 848 metriä merenpinnan yläpuolella ja viidenneksi korkein vuori maapallon keskipisteestä mitattuna. Se sijaitsee Sagarmatha-alueen, Nepalin, ja Tiibetin, Kiinan, rajalla ja on osa Himalajan vuoristoa.

  Vaikka se on korkein vuori ja houkuttelee monia kiipeilijöitä sekä edistyneistä että vähäisistä kiipeilytaidoista, se on yksi helpommin kiivettävistä vuorista.

  Katso myös; Top 10 maailman luonnonihmettä.

  FAQ: Maailman 10 korkeinta vuorta

  Kuinka monta 8000 metrin huippua maailmassa on?

  Maapallolla on 14 vuorta, joita pidetään 8000-metrisinä huippuina, mikä tarkoittaa, että niiden korkeus merenpinnasta on vähintään 8000 metriä.

  Mikä on maailman 2 korkeinta vuorta?

  Maailman kaksi korkeinta vuorta ovat:

  1- Mount Everest , joka tunnetaan myös nimellä Sagarmatha Nepalissa ja Chomolungma Tiibetissä, ja sen korkeus merenpinnasta on 8 848,86 metriä.

  2- K2 , joka tunnetaan myös nimellä Mount Godwin-Austen ja joka on 8 611 metriä merenpinnan yläpuolella.

  Mikä on maailman suurin vuori?

  Havaijilla sijaitseva Mauna Kea on maailman suurin vuori, kun se mitataan vuoren juurelta huipulle. Sen korkeus merenpinnan yläpuolella on 4 207 metriä, mutta sen pohja alkaa merenpohjasta, joten sen kokonaiskorkeus huipulta huipulle on noin 10 210 metriä, eli se on tässä suhteessa huomattavasti korkeampi kuin Mount Everest.

  Miksi K2:n nimi on K2?

  Vuoren nimi "K2" on hieman epätavallinen. K2 on maailman toiseksi korkein vuori, ja sen nimi juontaa juurensa maanmittareiden käyttämästä nimityksestä. Vuori sai nimensä Intian suuressa trigonometrisessa kartoituksessa, joka oli Britannian johtama kartoitustyö 1800-luvulla. Maanmittarit käyttivät yksinkertaista järjestelmää kartoittamiensa vuorten nimeämiseen. Huiput nimettiin kirjaimilla, ja "K2" oli kirjain.K2 tarkoittaa yksinkertaisesti "Karakoram 2", mikä viittaa siihen, että se oli Karakoramin vuoriston toinen mitattu huippu. Vuori tunnetaan myös nimellä Mount Godwin-Austen, joka on nimetty brittiläisen maantieteilijän ja maanmittarin mukaan, mutta nimi K2 on yleistynyt.
  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden