Maailmassa on 193 valtiota - kaikki Yhdistyneiden kansakuntien tunnustamia ja jäseniä. Yhdessä käsittää kymmenen pienintä maata tämän maailman niin paljon, että niiden pinta-ala, jos ne lasketaan yhteen, on edelleen pienempi kuin Mexico City, joka kattaa 1499 neliökilometriä kaupunkialuetta. Tässä alla on 10 maailman pienintä valtiota, joista joillakin ei ole asevoimia lainkaan.

    1. Vatikaanivaltio

    Pyhä jalkapallokenttä.

    Rooman suvereeni keskuskaupunki ei kuulu Yhdistyneisiin kansakuntiin, mutta se tunnustetaan kansainvälisesti itsenäiseksi valtioksi. 0,44 neliökilometrin alueella asuu 800-900 ihmistä. 572:lla heistä on Vatikaanin kansalaisuus. Se myönnetään vain tiettyjen valtion tehtävien yhteydessä. Kaikki muut ovat jotain maahanmuuttajia. Jotta toimittaapienen alueen mahdollisimman ympäristöystävälliseksi energiankäytön osalta, alueella on jalkapallokentän kokoinen aurinkovoimala vaihtoehtoisen energian lisäämiseksi.

    Vatikaanissa on noin 50 katua, oma rautatieasema ja helikopterikenttä. Vatikaanissa pelaa jopa jalkapallojoukkue.

    2. Monacon ruhtinaskunta

    Veroparatiisi.

    Kreikkalaiset uudisasukkaat perustivat 5. vuosisadalla perustan nykyiselle veroparatiisille Ranskan rannikolla. 25. helmikuuta 1489 lähtien valtio on ollut itsenäinen ja vetää puoleensa paljon ihmisiä. Ruhtinaskunta on kaiken kaikkiaan runsas 2,02 neliökilometrin alueella, jossa on 17 889 asukasta neliökilometrin jalanjäljellä. Se on yksi Euroopan luonnonkauniimmista paikoista ja tie Formula 1 -kilpailuihin.

    Se, että he pärjäävät hyvin huolimatta sosiaalisesta tiheydestä, joka perustuu Monacon valvontajärjestelmään, ei ole olemassa suoraa verovelvollisuutta yksityishenkilöille. Täällä ei peritä tuloveroa eikä perintöveroa. Ei ihme, että tämä Manhattan kukoistaa Välimerellä ja houkuttelee edelleen aina rikkaita ympäri maailmaa.

    3. Naurun tasavalta

    Pleasant Island.

    Deiboe, Eamwidamit, Eamwidara, Eamwit, Eamgum, Eano, EMEO, Eoraru, Irutsi, Iruwa, Iwi ja Ranibok olivat niiden kahdentoista heimon nimet, jotka elivät yhtenä päivänä Tyynenmeren korallisaarella. Se muistuttaa Naurun kansallislipun kaksitoistakesäistä tähteä. Tässä 10 heimoa, jotka välttivät globalisoitunutta sivistystä.

    Nykyään 21 neliökilometrin kokoinen valtakunta on jaettu 14 alueeseen, joissa asuu noin 10 175 ihmistä. Vuoteen 2001 mennessä oli paljastunut niin korkea elintaso, että saari selitettiin osittain todelliseksi paratiisiksi. Talous perustui tuolloin fosfaattikaivostoimintaan.

    Vuoden 2001 jälkeen, jolloin fosfaattivarannot loppuivat, tilanne ja elintaso ovat muuttuneet äärimmäisen paljon. Sen jälkeen maan talous on ajautunut yhä enemmän konkurssin partaalle, ja valtion talousarvio on riippuvainen Australian avustuksista.

    4. Tuvalu

    Ellice-saaret.

    Erotettiin Brittiläisestä kansainyhteisöstä vuonna 1974. Tuolloin saarta kutsuttiin Ellice-saariksi. Vuonna 1978 sen nimi muutettiin Tuvaluksi ja se kirjattiin itsenäiseksi valtioksi Kansainyhteisöön.

    25 neliökilometrillä asuu noin 10 500 asukasta. Saaren korkein kohta on viisi metriä merenpinnan yläpuolella. Suurin osa asukkaista elää maataloudesta ja kalastuksesta.

    5. San Marinon tasavalta

    Valtion veteraani.

    San Marino ei ole vain yksi maailman viidestä pienimmästä valtiosta, vaan se on myös vanhin tasavalta. Vuonna 301 Marinus, kristitty kivimies Kroatiasta, on paennut Titano-vuorelle.

    Nykyään noin 32 500 ihmistä on Italian keskellä sijaitsevan 60,57 neliömetrin suuruisen valtion kansalaisia. Heistä noin 12 800 asuu ulkomailla.

    6. Liechtensteinin ruhtinaskunta

    Kovaa taistelua.

    Tämä 160,47 neliömetrin suuruinen alue sai poliittisen itsenäisyytensä vuonna 1806. Siihen asti se oli jatkuvasti eri joukkojen, nimittäin saksalaisten ja ranskalaisten, miehittämä.

    Ruhtinaskunta on ainoa valtio, joka sijaitsee kokonaan Alpeilla. Korkein kohta on Liechtenstein Front Grauspitz -vuori, jonka korkeus on 2 599 metriä, syvin Ruggeller Riet 430 metrin korkeudella merenpinnasta. Liechtensteinissa on yksitoista kuntaa. Siellä asuu noin 36 942 ihmistä, joista noin 12 000 on ulkomaalaisia.

    7. Marshallinsaarten tasavalta

    Island Puzzle.

    Kahden metrin korkuiset tornit, Marshallinsaarten tasavallan korkein kohta Tyynellämerellä. Saarten maapinta-ala on 181,3 neliökilometriä. Ne on jaettu kahteen lähes samansuuntaiseen saari- tai atolliketjuun, jotka keskittyvät lähes kahden miljoonan neliökilometrin suuruiselle alueelle, joka ulottuu mereen.

    Vuodesta 1986 lähtien olemassa ollut tasavalta tuli tunnetuksi 54 600 asukkaalleen 50-luvulla tehdyistä atomipommikokeista. Ne tehtiin vain 160 kilometrin päässä Bikini-atollilta. Yksi maailman romanttisimmista paikoista.

    8. Cookinsaaret

    Erityistä.

    Kansainvälisessä oikeudessa Cookinsaaret ovat erikoisuus. Vaikka 240 neliökilometrin kokoista aluetta eteläisellä Tyynellämerellä pidetään itsenäisenä valtiona. Sillä on kuitenkin asema "vapaassa assosiaatiossa Uuden-Seelannin kanssa". Lähes 18 600 asukasta, mutta heillä ei ole omaa kansalaisuutta, he ovat virallisesti uusiseelantilaisia.

    Valtio on jaettu yhteentoista saarineuvostoon. Suurin saari on 65 neliökilometrin kokoinen, ja siellä asuu lähes 15 000 asukasta. Pienin on Palmerstonin saari, jossa asuu noin 50 ihmistä 2,1 neliökilometrin alueella. Näitä saaria pidetään yhtenä parhaista häämatkakohteista.

    9. Niue

    Lonely Paradise.

    Samoin kuin Cookinsaaret, 261,4 neliökilometrin kokoinen Niue-saari on itsenäinen valtio. Sillä ei myöskään ole omaa kansalaisuutta, vaan se on liitetty Uuteen-Seelantiin.

    Sen asukastiheys on 5,2 ihmistä neliökilometrillä, joten se on yksi maailman yksinäisimmistä maista.Noin 1300 asukasta asuu 13 kylässä ja useissa pienissä asutuskeskuksissa.

    Niuella on lentokenttä, mutta sillä ei ole satamaa. Meritse saapuvat tavarat kuljetetaan proomulla. Niuella on vain 900 internetin käyttäjää ja lähes 400 000 nu country -verkkotunnusta.

    10. Saint Kittsin ja Nevisin liitto

    Kaksiteräinen kohde.

    Kristoffer Kolumbus löysi St. Kittsin ja Nevisin saaret Karibialla vuonna 1493, mutta ne asutettiin 1700-luvun alussa. 269 neliökilometrin alue liitettiin itsenäisenä valtiona Britannian imperiumiin. Nykyään saarilla asuu 50 314 asukasta.

    Vuonna 2008 kävi ilmi, että St. Kittsillä oli yksi korkeimmista murhien määristä asukasta kohti. Siitä huolimatta nämä kaksi saarta ovat suosittuja matkailukohteita erityisesti yhdysvaltalaisten matkailijoiden keskuudessa.

    Nelson Hayden

    Tekijä Nelson Hayden