Maailmassa on niin paljon erilaisia kaloja - jotkut ovat ujoja ja jotkut ystävällisiä, jotkut arkajalkaisia ja jotkut aggressiivisia. Lisäksi ne ovat niin värikkäitä. Itse asiassa, kun ajattelet jotakin väriä, löydät mitä todennäköisimmin kalan, joka on samaa sävyä.

Lisäksi kaloja on erikokoisia. Jotkut kalat ovat hyvin pieniä, jotkut ovat pieniä ja jotkut keskikokoisia. Tietenkin on myös kaloja, jotka ovat isoja, ja muutamat ovat jättimäisiä. Jaamme nyt kanssasi luettelon 10 sellaisesta kalasta, jotka ovat todella valtavia, niin valtavia, että niitä pidetään maailman suurimpina kaloina.

  1. Valashai

  Valashai on valtavin nykyisin elävä kalalaji. Ne kasvavat lähes 40 jalan pituisiksi ja painavat noin 20 000 kiloa. Näillä kaloilla on myös suuret suupielet, jotka ovat noin 1,5 metriä leveät.

  Niitä tavataan lähinnä maailman trooppisissa merissä. Sukeltajat ja snorklaajat tunnistavat ne helposti valkoisen täplikkään värityksensä ansiosta. Ihmisten ja myös meren asukkaiden onneksi valashait syövät mielellään planktonia. Valtavan kokonsa vuoksi ihmisillä ei ole mitään syytä pelätä niitä.

  2. Uppoileva hai

  Maailman toiseksi suurin elävä kala on ruskohai. Aikuinen ruskohai voi kasvaa lähes 26 jalan pituiseksi. Niillä on yleensä pilkullinen, ruskehtava iho.

  Näitä kaloja tavataan maailman lauhkeissa merissä. Ne liikkuvat hitaasti eivätkä koskaan mene horrokseen. Tavallisesti hait pyörivät yksin meressä, ja niiden pääravintona on eläinplankton. Kuten valashait, myös hait eivät aiheuta vaaraa ihmisille.

  3. Tiikerihai

  Tiikerihai on toinen nykyään elävä valtava kalalaji. Se voi kasvaa jopa 16 jalan pituiseksi ja painaa lähes 3 tonnia. Tätä lajia tavataan yleisesti lauhkeissa ja trooppisissa merissä. Nuoremmilla haikaloilla on kehossaan mustia tiikerinmuotoisia raitoja, jotka häviävät iän myötä. Näiden raitojen vuoksi tämä laji on saanut nimensä.

  Nämä hait syövät mielellään vesieläimiä, roskia ja myös merilintuja. Tiikerihaiden tiedetään hyökkäävän myös ihmisten kimppuun.

  4. Mantarausku

  Mantarausku on myös yksi maailman suurimmista kaloista, ja se kasvaa jopa 23 jalan pituiseksi. Sen valtavan koon taustalla on näiden kalojen päässä oleva suuri saha.

  Tätä lajia tavataan subtrooppisissa ja trooppisissa vesissä sekä lämpimissä ja lauhkeissa vesissä. Tämä kala on melko suosittu sukeltajien keskuudessa, ja sen ravintona on pääasiassa plankton.

  5. Valkohai

  Valkohai on paitsi yksi suurimmista kaloista myös maailman suosituin hai. Naaraat voivat saavuttaa lähes 20 jalan pituuden ja uida jopa noin 56 kilometrin tuntinopeudella.

  Nämä kalat ovat maailman suurimpia saalistajia, ja niitä tavataan kaikkien suurten valtamerten rannikkovesissä. Vaikka ihmiset eivät yleensä ole niiden saalista, niiden hyökkäyksistä ihmisiä vastaan on saatu todistamattomia uutisia.

  6. Ocean Sunfish

  Ocean Sunfish, joka tunnetaan myös nimellä "myyrä", on jälleen yksi jättiläiskala. Se voi kasvaa jopa 11 jalan pituiseksi ja painaa lähes 2,5 tonnia. Tällä kalalla on hyvin ainutlaatuinen ulkonäkö. Sillä ei ole varsinaista pyrstöä, ja se näyttää itse asiassa siltä kuin se olisi leikattu kahtia.

  Meriaurinkokalat syövät mielellään loisia. Niitä voi nähdä usein lähellä meren pintaa paistattelemassa auringon alla, ja siksi ne ovatkin saaneet nimen meriaurinkokalat.

  7. Marlin

  Tyynenmeren, Intian valtameren ja Atlantin valtameren lauhkeista ja trooppisista vesistä kotoisin olevat marliinit ovat yksi maailman suosituimmista ja suurimmista kaloista. Niiden päällinen on koboltinsininen ja alapuoli hopeanvalkoinen.

  Naaraat ovat uroksia huomattavasti suurempia, ja ne voivat saavuttaa lähes 14 jalan pituuden ja painaa noin 1 985 kiloa.

  8. Atlantin tonnikala

  Useimmiten tätä kalaa tavataan Atlantin valtameren länsi- ja itäosissa, mutta myös Välimerellä.

  Atlantin tonnikalat ovat jopa 15 jalan pituisia ja voivat painaa yli 500 kg. Niiden virtaviivainen, torpedonmuotoinen vartalo on rakennettu kestävyyttä ja nopeutta varten. Niiden yläosa on metallin sinistä ja alaosa hopeanvalkoista, ja ne näyttävät erittäin houkuttelevilta.

  9. Keisarilohi

  Halibutti on jälleen yksi jättiläiskala. Se on hyvin suosittu "katolisen päivän" aikana. Siksi sitä kutsutaankin "pyhäksi kalaksi". Halibutti voi kasvaa lähes 15 jalan pituiseksi ja painaa noin 700 kiloa.

  Näillä kaloilla on myös hyvä elinikä, ja ne voivat elää lähes 50 vuotta. Halibutteja tavataan yleisesti lauhkeissa paikoissa, kuten Pohjois-Atlantilla, Islannissa ja Grönlannissa.

  10. Mekongin jättimonni

  Mekongin jättimonni on valtava, erittäin uhanalainen monnilaji. Sen väri vaihtelee harmaasta valkoiseen, ja se voi kasvaa jopa noin 3,5 metrin pituiseksi. Niitä tavataan Mekong-joessa, mutta ne vaeltavat myös pitkiä matkoja kutemaan.

  Mekongin jättimonnit syövät yleensä eläinplanktonia, mutta kasvaessaan niistä tulee kasvissyöjiä, jotka syövät leviä ja kasveja.

  Lopuksi -

  Vedenalainen maailma on kaunis, ja siellä on niin paljon nähtävää, että se voi saada sinut hämmästymään. Jos sinulla on joskus tilaisuus mennä snorklaamaan, sinun on yritettävä nähdä ainakin nuo valtavat kalat, jotka eivät aiheuta vaaraa ihmisille. Kun näet ne läheltä, saat todellisen käsityksen siitä, miten valtavia ne todella ovat ja miten ihmeellinen Jumalan luomus todella on.

  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden