Oletko koskaan miettinyt, kenellä on maailman suurimmat kädet? Vaikka monilla ihmisillä voi olla suuret kädet, jotkut yksilöt erottuvat joukosta todella poikkeuksellisen suurilla käsillä. Tässä tutustumme suurimpien käsien maailmaan ja siihen, mikä tekee näistä yksilöistä ainutlaatuisia.

  Top 10 suurinta kättä maailmassa

  Kun on kyse käsien koosta, jotkut yksilöt todella erottuvat edukseen. Katso maailman 10 suurinta kättä.

  1. Robert Wadlow

  Kansalaisuus: amerikkalainen

  Korkeus: 2,72 m

  Ammatti: Tavallinen mies

  Syntynyt: 22. helmikuuta 1918

  Amerikkalainen Robert Wadlow pitää hallussaan historian pisimmän ihmisen ennätystä ja myös historian suurimpia käsiä, sillä hänen kätensä ovat yli 32,3 cm ranteesta keskisormen kärkeen.

  2. Leonid Stadnyk

  Kansalaisuus: ukrainalainen

  Korkeus: 2,5 m

  Syntynyt: 5. elokuuta 1970

  Guinnessin ennätystenkirja tunnusti vuonna 2014 menehtyneen ukrainalaismiehen maailman suurimmiksi käsiksi, sillä hänen kätensä olivat ranteesta sormenpäähän mitattuna 31 senttimetriä (12 tuumaa).

  3. Sultan Kösen

  Kansalaisuus: Turkin

  Korkeus: 2,51 m

  Ammatti: maanviljelijä

  Syntynyt: 10. joulukuuta 1982

  Turkulainen Sultan Kösen pitää hallussaan maailman pisimmän elävän ihmisen ennätystä. Hänellä on myös suuret kädet, sillä kumpikin käsi on yli 28,5 cm ranteesta keskisormen kärkeen.

  4. Morteza Mehrzad

  Kansalaisuus: Iranin

  Korkeus: 2,46 m

  Ammatti: lentopalloilija

  Syntynyt: 17. syyskuuta 1987

  Iranilainen Morteza Mehrzad pitää hallussaan Guinnessin ennätystä elävän ihmisen suurimmista käsistä, sillä kumpikin käsi on 28 cm ranteesta keskisormen kärkeen.

  5. Brahim Takioullah

  Kansalaisuus: marokkolainen

  Korkeus: 2,46 m

  Ammatti:

  Syntynyt: 26. tammikuuta 1982

  Marokkolainen Brahim Takioullah pitää hallussaan maailman suurimpien jalkojen ennätystä, ja hänellä on myös historian toiseksi suurimmat kädet, sillä kumpikin käsi on ranteesta keskisormen kärkeen mitattuna yli 28 cm.

  6. Andre the Giant

  Kansalaisuus: ranskalainen

  Korkeus: 2,24 m

  Ammatti: ammattipainija ja näyttelijä

  Syntynyt: 19. toukokuuta 1946

  Tämä ranskalainen ammattilaispainija tunnettiin valtavasta koostaan ja voimastaan, ja hänen käsiensä sanottiin olevan noin 11 tuuman pituiset.

  7. Bao Xishun

  Kansalaisuus: kiinalais-mongolialainen

  Korkeus: 2,36 m

  Ammatti: karjanhoitaja

  Syntynyt: 2. marraskuuta 1951

  Guinnessin ennätystenkirja tunnusti tämän kiinalaisen paimentolaisen maailman pisimmäksi eläväksi mieheksi vuonna 2005, ja hänen kätensä ovat noin 10,8 tuumaa pitkät.

  8. Jeison Orlando Rodriguez Hernandez

  Kansalaisuus: Venezuelan

  Korkeus: 2,2 m

  Ammatti:

  Syntynyt:

  Venezuelalainen Jeison Orlando Rodriguez Hernandez pitää hallussaan maailman suurimpien jalkojen ennätystä. Hänellä on myös suuret kädet, sillä kumpikin käsi on yli 27 cm ranteesta keskisormen kärkeen.

  9. Shaquille O'Neal

  Kansalaisuus: amerikkalainen

  Korkeus: 1,83 m

  Ammatti: jalkapallon puolustuspelaaja

  Syntynyt: 20. heinäkuuta 1995

  Shaquille O'Nealilla, entisellä yhdysvaltalaisella koripalloilijalla, on suuret kädet, sillä kumpikin käsi on yli 10,25 tuumaa (käden pituus) ja 12 tuumaa (käden pituus) ranteesta keskisormen kärkeen.

  10. Yao Ming

  Kansalaisuus: kiinalainen

  Korkeus: 2,29 m

  Ammatti: koripallotoiminnan johtaja

  Syntynyt: 12. syyskuuta 1980

  Toinen koripalloilija, jolla on huomattavan suuret kädet, Yaon käsien pituuden sanotaan olevan 10,2 tuumaa.

  11. Shaquem Griffin

  Kansalaisuus: amerikkalainen

  Korkeus: 1,83 m

  Ammatti: jalkapallon puolustuspelaaja

  Syntynyt: 20. heinäkuuta 1995

  Tällä amerikkalaisella jalkapalloilijalla oli synnynnäinen sairaus, joka johti vasemman käden amputaatioon, jonka hän on sittemmin korvannut proteesilla. Hänen oikea kätensä on noin 9,5 tuumaa pitkä.

  12. Morticia Knight

  Morticia Knight, yhdysvaltalainen nainen, pitää hallussaan ennätystä, jolla on pisimmät kynnet kädessä (koskaan). Hänellä on myös suuret kädet, sillä kumpikin käsi on yli 25 cm ranteesta keskisormen kärkeen.

  Käden koon merkitys

  Käsien koolla on tärkeä merkitys elämän eri osa-alueilla. Urheilijoilla suuremmat kädet voivat tarjota etua koripallon, jalkapallon ja lentopallon kaltaisissa urheilulajeissa. Käsitöissä suuremmat kädet voivat helpottaa esimerkiksi esineisiin tarttumista ja niiden pitämistä.

  Käden koon mittaaminen

  Käden koko mitataan määrittämällä käden pituus ranteesta keskisormen kärkeen. Tätä mittausta kutsutaan yleisesti "käden pituudeksi".

  Suurten käsien taustalla oleva tiede

  Suurten käsien kehittymiseen voi vaikuttaa useat tekijät, kuten perimä ja hormonaalinen epätasapaino.

  Joissakin tapauksissa henkilöillä, joilla on suuremmat kädet, voi olla gigantismiksi kutsuttu sairaus, joka johtuu kasvuhormonin liiallisesta määrästä lapsuudessa. Tämä voi johtaa kehon kokonaiskoon kasvuun, kädet mukaan lukien.

  Elämä isojen käsien kanssa

  Vaikka suurilla käsillä voi olla etunsa, ne voivat myös aiheuttaa haasteita. Suurten käsien omaavilla henkilöillä voi olla vaikeuksia löytää sopivia käsineitä ja muita esineitä, ja he voivat kokea epämukavuutta käyttäessään pienemmille käsille suunniteltuja työkaluja ja muita esineitä.

  Näistä haasteista huolimatta ihmiset, joilla on maailman suurimmat kädet, ovat usein ylpeitä ainutlaatuisesta ominaisuudestaan ja pitävät sitä ylpeydenaiheena.

  Suurimpien käsien ennätyksen haltijat

  Historian saatossa on ollut useita henkilöitä, jotka ovat pitäneet hallussaan suurimpien käsien ennätystä. Katsotaanpa joitakin merkittävimpiä ennätyksen haltijoita:

  Robert Wadlow: Robert Wadlow oli yhdysvaltalainen mies, joka piti hallussaan historian pisimmän ihmisen ennätystä. Hän oli myös historian suurimpien käsien ennätysmies, sillä hänen kätensä olivat yli 12,75 tuumaa ranteesta keskisormen kärkeen.

  Morteza Mehrzad: Iranilainen Morteza Mehrzad pitää hallussaan Guinnessin ennätystä elävän ihmisen suurimmista käsistä, sillä kumpikin käsi on 28 cm ranteesta keskisormen kärkeen.

  Brahim Takioullah: Marokkolainen Brahim Takioullah pitää hallussaan maailman suurimpien jalkojen ennätystä, ja hänellä on myös historian toiseksi suurimmat kädet, sillä kumpikin käsi on ranteesta keskisormen kärkeen mitattuna yli 28 cm.

  Yhteenvetona voidaan todeta, että näillä henkilöillä on todella poikkeuksellisen suuret kädet, joiden kämmen on yli 32,3 cm (12,75 tuumaa) ranteesta keskisormen kärkeen. Heidän suuret kätensä ovat tehneet heistä kuuluisia ja antaneet heille myös ainutlaatuisia kokemuksia ja haasteita.

  Nelson Hayden

  Tekijä Nelson Hayden